Dolar 32,5412
Euro 34,8528
Altın 2.426,14
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 28°C
Az Bulutlu
Trabzon
28°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 18°C
Cts 18°C
Paz 17°C




















AKES-DER Genel Başkanı Hasan Kansızoğlu Rize Kalkandere – İkizdere yolunda bulunan dere yatağındaki kumun boşaltılmasıyla ilgili konuştu.

AKES-DER Genel Başkanı Hasan Kansızoğlu Rize Kalkandere – İkizdere yolunda bulunan dere yatağındaki kumun boşaltılmasıyla ilgili konuştu.
20 Eylül 2022 12:19
224
A+
A-

AKES-DER Genel Başkanı Hasan Kansızoğlu Rize Kalkandere – İkizdere yolunda bulunan dere yatağındaki kumun boşaltılmasıyla ilgili konuştu.
“Yetkililer açıklamazsa ben ismini açıklayacağım” diyerek sözlerine başlayan Kansızoğlu şöyle devam etti:
“Kalkandere- İkizlere yolunda bulunan dere yatağından, santrallerin havuzlarını, dereyatağındaki kum dolgularını neye göre veya nereden bilgi alıp kendi boşaltıyor. Kaç metreküp kum boşaltıldığının resimli ve videolu olarak kayıtları elimizde mevcuttur. Beton santrali ve taşocağı alanında faaliyet gösteren bu firmanın ismi tarafımızca bilinmekte, yetkili kurumlarca açıklanmadığı taktirde ismini kısa süre içinde açıklayacağım. Bizler vatandaş olarak bu firmanın arkasında net bir destekçisinin olduğunu düşünüyoruz, şayet bu düşüncemizde haklıysak bu desteğin ne derecede olduğunu bilmek istiyoruz. Kimlerden güç alarak bu dere yatağının boşaltıldığının bir an önce kamuoyuna açıklamasını bekliyoruz.
13 yıldır bir kısmını ihale yolu ile bir kısmını ne olduğunu çözemediğimiz yöntemlerle boşaltan beton santrali ve taş ocağının dere yatağındaki kumu boşaltması ne kadar etiktir. Ve aynı şekilde yine hidroelektrik santrallerinin normal şartlara uygun olmadığı ve firma sahibinin fetö’den ihraç edildiği ihraç edilmekle kalmayıp, 4-5 yıl cezaevinde yattığı belli olan bir firma nasıl oluyor da Kalkandere- İkizdere dere yatağındaki kumun boşaltılması işini hangi kişilerden güç alarak ihaleye çıkmadan alabiliyor.
Aynı firma birçoğu resmi olmayan yöntemlerle çeşitli dere yataklarındaki kumları boşaltıyor. Ve ne yazık ki uzun süreden beri takibinde olduğumuz ve ispatlayacağımız bilgiler dahilinde bu firmaya nerede kum varsa veya nerede dolgu malzemesi varsa bu firmaya öncelik tanınarak 13 yıldır ihale veriliyor. Bu firmadan, dere yatağından çıkardığı kumların alımı normal standartlar çerçevesinde hesaplanarak hiçbir zaman alım gerçekleştirilmemiştir.
Normal şartlar altında dere yatağındaki dolgu malzemelerinin resmi kurum tarafından tespiti yapılıp ölçüldükten sonra kaç metreküp kum olduğunun ortaya çıkması gerekirken bu bahsi geçen firma için böyle bir ölçümün yapılmadığı tarafımızca tespit edilmiştir. Boşaltılacak olan dere yatağının ihaleye açık olup her firmanın katılması gerekirken böyle bir uygulama ne yazık ki burada görülmemektedir. Uzun zamandan beri takip ettiğimiz bu olaydan devletimizin milyarlarca maddi kaybı vardır. Ve maalesef bizleri en çok üzen dere yatağının bilinçsiz olarak boşaltılması ve devletimizin zarara uğratılması. Firma gereken neyse devletimize ödemeli.
Ama şunu da hiçbir zaman unutmayalım, bu firmanın hangi koşullarda, hangi dere yatağından kaç metre küp kumu boşalttığını çok iyi bilenlerden biriyim. 18 Eylül 2022 itibariyle usulsüz olarak yapmış olduğu dere yatağındaki kum boşaltımı esnasındaki görüntüler elimizde mevcuttur. Açıklama yapılırsa bizleri tatmin edecek gerçeklerin paylaşılmasını önemle rica ediyoruz.
Bu sebeple açıklama yapacak olan ilgili kurumların konuyu iyice araştırıp var olan yanlışın düzeltilmesi adına bizleri bilgilendirmesini ve yine Rizeli yetkililerden bu firmayla ilgili resmi izin belgelerini kamuoyuyla paylaşmalarını talep ediyoruz.” Diyerek sözlerine son verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.