Dolar 32,3341
Euro 35,0774
Altın 2.308,07
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 17°C
Hafif Yağmurlu
Trabzon
17°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 20°C




















ATATÜRK’ÜN TRABZON’A İLK GELİŞİ TÖRENLE KUTLANDI

ATATÜRK’ÜN TRABZON’A İLK GELİŞİ TÖRENLE KUTLANDI
15 Eylül 2022 14:39
344
A+
A-

Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Trabzon’a ilk gelişinin 98’inci yıl dönümü dolayısıyla çelenk sunma töreni düzenlendi. Öte yandan Atatürk’ün Trabzon’a ilk gelişinin yıl dönümü nedeniyle Atatürk Köşkü gün boyu ücretsiz ziyaret edilebilecek.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Trabzon’a ilk gelişini kutlamak üzere 15 Temmuz Şehitleri ve Hürriyet Parkı’nda çelenk sunma töreni düzenlendi. Törene; Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Adem Şen, Ortahisar Kaymakamı Gürkan Demirkale, Trabzon Emniyet Müdürü Kenan Aydoğan, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, askeri erkan, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Vali Ustaoğlu ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ataman’ın Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasının ardından İstiklal Marşı okunarak Türk bayrağı göndere çekildi.

VASİYETİNİ TRABZON’DA YAZDI
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman, törende yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı; Fatih’in fethetmesi Yavuz’un yönetmesi Kanuni’nin doğması ile öğündüğümüz Türkiye’nin TR’si güzel Trabzon’umuza Büyük Önder Osmanlı Paşası Atatürk’ün ilk gelişinin 98. yıl dönümünü kutlamak için bir aradayız. Atatürk’ün Trabzon’a ilk gelişi 15 Eylül 1924, ikinci ziyareti 27 Kasım 1930’dur. Son ziyaretini ise 10 Haziran 1937 tarihinde yapmış, Atatürk Köşkü’nde konaklayarak vasiyetini de orada yazmıştır. Son dönemlerde, tarihimizle ilgili inkâr ve hatta ciddi manada çarpıtma ve hakaret noktasına giden söylemlerle karşılaşmaktayız. Trabzon’un hemşehrisi Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Trabzon’a ilk gelişi vesilesi ile bir arada bulunduğumuz bu programda Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı olarak biz burada neyi inkâr edeceğimizi değil hangi gerçeği dile getireceğimizle alakalıyız.”

SAMSUN’A AYAK BASTIĞINDA İLK SIRADA TRABZONLULAR VARDI
“Trabzon’u fetheden ecdadımız Fatih ile Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’ın anasının fetih ile ilgili şu konuşmasını arz etmek isterim; ‘hey oğul bu Trabzon’a bunca zahmet nedendir.’ dediğinde verdiği şu cevabı nasıl unutalım. ‘Hey ana bu zahmet din yolundadır. Zira bizim elimizde İslam’ın kılıcı vardır. Eğer bu zahmeti çekmezsek bize gazi demek yalan olur. Bugün yahut yarın huzuru ilahiye çıkınca mahcup olurum’ dediği Trabzon’dur burası. Yani Trabzon’un fethi ile Bizans’ın son Anadolu bakiyesi, toprak olarak Osmanlı ülkesine katılmıştır. Azınlıklar meselesi de mübadele ile son bulmuştur. Daha geçtiğimiz günlerde kutlanan Zigetvar seferinde ömrünü tamamlayan yani bütün ömrünü millet ve din uğruna seferlerde geçiren Kanuni’nin doğduğu şehrin Trabzon olduğunu nasıl unutalım. Ve Osmanlı Paşası Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışıyla ilgili Trabzon ve Trabzonlular hakkındaki şu konuşmasını nasıl inkâr edip, nasıl unutturalım; ‘İlk defa Samsun’a ayak bastığım zaman, bana kalp kuvveti veren vatandaşlarımın ilk sırasında Trabzonluların bulunduğunu asla unutmayacağım. Sakarya Büyük Meydan Savaşı’nda, üçüncü tümen ile yetişen Trabzon evlâtlarının savaş meydanında gösterdikleri özverilerin değerli anısı daima beynimde canlı kalacaktır.”

ŞEHİTLERİMİZİ VE GAZİLERİMİZİ UNUTTURMAYACAĞIZ
“1915’teki Rus işgaline karşı Sultan Murat’tan Karadağ’a, Karadağ’dan Evliya Tepesi’ne, İskefiye’den Harşit ve Ağasar Deresi’nde verilen mücadeleleri nasıl unutalım. Sakarya’dan başlayıp 9 Eylül’de İzmir’de final yapan kurtuluş mücadelesinde dedem dâhil, görev yapan şehitlerimizi gazilerimizi nasıl unutalım, nasıl unutturalım. Mavri Mira Cemiyeti ve Megali İdeacıların 15 Mayıs 1919’da başta İngiltere olmak üzere emperyalist güçlerle İzmir’e çıkışları hazırlıklıdır. İstanbul Rum Patrikhanesinin Megali İdeası ve Mavri Mira Cemiyeti Kilisenindir ve Yunan’ındır. Anadolu’nun her bölgesindek… emperyalistlerin hedefleri içerisinde Trabzon’umuzu yakinen ilgilendireni bahse konu cemiyetin hedefidir. Nutukta şehrimizi teşrifinin 98. yılında bu ziyaretini şanla şerefle kutladığımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu topluluğu şöyle tarif ediyor; bu toprakların vatan olarak korunması süreci işte bu Yunan’a onun Megali ideasına ve onun Mavri Mira Cemiyetine Megali İdeası mahvedilerek, Mavri Mira Cemiyeti yok edilerek tamamlanmıştır. Son zamanlarda, bazı turistlerimize ve misafirlerimize gösterdiğimiz hoşgörü üzerinden istismar edilmeye çalışılan Trabzon’umuzdan şu hususu tekrar hatırlatmak isterim; kendisini Megali İdeaya veya Mavri Miraya yakın görenler bilsinler ki, bu topraklarda bir daha o duygularda bulunabilecekler, ne de o cemiyetler kurulabileceklerdir.
Bunun güvencesi Trabzon’dur, bunun güvencesi bugün gelişinin yıl dönümünü kutladığımız Mustafa Kemal Atatürk ve onun bağrından koptuğu Türk milletidir.”

TRABZON NUTKU OKUNDU
Başkan Vekili Ataman’ın konuşmalarının ardından Büyükşehir Belediyesi bando takımı tarafından konser verildi. Daha sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün Trabzon Nutku okundu.

ATATÜRK KÖŞKÜ GÜN BOYU ÜCRETSİZ ZİYARET EDİLECEK
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Trabzon’a ilk gelişinin 98’inci yıl dönümü dolayısıyla Meydan’da başlayan tören, Atatürk Köşkü’nde devam etti. Büyükşehir Belediyesi bando takımı tarafından Atatürk’ün sevdiği şarkılar seslendirildi. Öte yandan günün anlam ve önemi dolayısıyla Atatürk Köşkü gün boyu ücretsiz ziyaret edilebilecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.