Dolar 32,3277
Euro 35,1006
Altın 2.305,35
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 17°C
Hafif Yağmurlu
Trabzon
17°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 20°C




















Video Terapi Kitabı Hastalara Umut Işığı Oluyor

21 Mayıs 2022 08:16
2.232
A+
A-

Doç. Dr. Sema YILMAZ RAKICI; editörlüğünü yaptığı Tıp ve Sanat adlı kitabının ardından, Video Terapi ismini verdiği yeni kitabıyla yeniden okuyucusuyla buluştu.

Rize’de doğmuş olan Yazar; İlk, orta ve lise eğitimini Rize’de tamamlayarak ardından Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olup, Uzmanlığını Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesinde tamamlamıştır.

Trabzon Kanuni eğitim araştırma hastanesinde (eski Numune hastanesi) çalıştıktan sonra Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Bölümünü kurmak için Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesine tayin olarak, Bölüm Kurucu ve Anabilim Dalı Başkanı olarak görev almıştır.

Halen aynı görevde çalışan onkolog, evli ve 2 çocuk annesi olup iyi bir akademisyen ve sanatseverdir.

Olumlu davranış modelleri geliştirmek ve problem çözme stratejileri­ni artırmak için videoların yararlılığını gösteren birkaç çalışma yapılmış­tır.

Videoların terapötik ve anlatımsal hedeflere ulaşmada iyi bir yardımcı olduğu ve özellikle videolu anlatımların gençleri etkileme konusunda po­tansiyel etkiye sahip olduğu belirtilmiştir. Videolar daha fazla geribildirim netliğine izin verir, sözel olmayan tepkileri geliştirir, geçmiş etkileşimleri­nin tekrarlanmasına izin verir ve aktarımının yoğunluğunu anlatabilir.

Ay­rıca videoları hazırlamak ve editlemek, erişime açmak, kamera işlemleri ve içeriğin hazırlanması üzerinde düşünerek kontrolünü sağlamak tedavi edici aktif bir rol üstlenebilir.

Esasında teknolojik gelişmelerin yeni özel bir biçimi olan videolar baş­langıçta eğlence amaçlı geliştirilmiştir.

Bununla birlikte, son birkaç yılda, eğitim amaçlı ve sağlık alanında kullanımları artmıştır.

Kitabı hangi duygu ve amaçla yazdığını sorduğumuz Doç. Dr. Sema YILMAZ RAKICI şunları ifade etti:

“Son yıllarda videoların; as­tım, kanser, obezite, diyabet, felç ve ağrı gibi kronik süreçteki hastalıkları­nın bilgilendirmesi ve hastalıklarla baş etmede eğitim amaçlı kullanımları gündemdedir.

Çeşitli tıbbi hastalıkların tedavisi ve terapötik destek için yeni teknolojiler yaygın olarak geliştirilmekte ve uygulanabilmektedir. Yeni bir tedavi stratejileri planlarken teknolojik gelişmelerden faydalanıl­ması ve bunların insan yararına sunulması önemlidir.

 

İşte bu kitabın özü­nü oluşturan adına “Video Terapi” dediğimiz video izlerken terapi olmak gibi…

Ayrıca Video Terapi kitabında bulunan “Karekod Uygulaması” ile kitabı interaktif ortamda görme şansını da bizlere sunmaktadır.

Video Terapi kitabı İçin:

Bu kitap; insanları düşünmeye, tefekküre, idrak etme kabiliyetini geliştirmeye yönelik paylaşımlar sunarak sevgi ve aşk ile olgunlaşacak ideal bir insanın yolunu aydınlatmaya yöneliktir.

İçinizdeki cevheri ortaya çıkarmak için okumaya kendimizden başlamayı sağlayacak küçük dokunuşlar sunuyorum.

Hiçbir kitap Yüce Yaratıcı’nın yazdığı kitap gibi noksansız olamayacağına göre benim yazdığım kitapta elbette eksikleri hatalar olacaktır.

Hz. Mevlana’nın söylediği gibi “insan kendisi hakkında söylenilen güzel sözlerden ibaret ise, biz de her daim anılması güzel olan bir söz olalım, eksiklere ve hatalara takılmadan güzel olanları alalım.

Unutmayalım ki, kişiyi harekete geçiren ve yola koyduran o işin faydasını hissettiren haberlerdir ve tam da bu duyguyla Video Terapi kitabımı hayata geçirdim.”

Kalplere ve ruha dokunan bir duygu ve amaçla yazılmış olan bu kitabı bizlerin beğenisine sunan Doç.Dr.Sema YILMAZ RAKICI hocamızı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

Ayfer M.BULUT, 21.05.2022

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.