Dolar 32,5148
Euro 34,6923
Altın 2.491,71
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 25°C
Parçalı Bulutlu
Trabzon
25°C
Parçalı Bulutlu
Çar 26°C
Per 18°C
Cum 18°C
Cts 20°C




















SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI VARANK

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI VARANK
18 Mart 2022 10:50
333
A+
A-

KOBİ TANIMI GÜNCELLENDİ!

ARTIK DAHA ÇOK İŞLETME KOBİ SINIFINDA

NET SATIŞ HASILATI VEYA MALİ BİLANÇO LİMİTİ 250 MİLYON TL’YE ÇIKTI

YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ RESMİ GAZETE’DE YAYINLANDI

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI VARANK:

TÜRKİYE İLE BİRLİKTE İŞLETMELERİMİZ DE BÜYÜYOR

DAHA FAZLA İŞLETMEYİ DESTEK KAPSAMINA ALMAK İÇİN BU DEĞİŞİKLİĞİ YAPTIK

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin tespitinde kullanılan kriterler güncellendi. Artık çok daha fazla işletme KOBİ sınıfına girecek. KOBİ olmak için gerekli kriterlerden biri olan net satış hasılatı veya mali bilanço limiti, 125 milyon TL’den 250 milyon TL’ye çıkartıldı. Düzenlemeye ilişkin yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yayınlandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye ile birlikte işletmelerin de büyüdüğünü ifade ederek “İşletmelerimizin iş hacimleri genişledi. Ciro ve bilançoları arttı. Daha fazla işletmeyi destek kapsamına almak için bu değişikliğe gittik. Bu revizyon, tüm KOBİ’lerimize hayırlı ve uğurlu olsun.” dedi.

YÖNETMELİK YÜRÜRLÜKTE

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkındaki Yönetmelikte yapılan değişiklik yürürlüğe girdi. Yönetmelik ile KOBİ tanımında kullanılan kriterler güncellendi.

125 MİLYONDAN 250 MİLYONA ÇIKTI

Buna göre; 250 kişiden az çalışan istihdam eden, yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 250 milyon lirayı aşmayan işletmeler KOBİ olarak tanımlanacak. Önceki düzenlemede KOBİ sınıfına girmek için üst limit, 125 milyon liraydı.

MİKRO 5, KÜÇÜK 50 MİLYON OLDU

Yönetmelikle ayrıca, 10 kişiden az çalışanı olan mikro işletmelerin yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosu 3 milyon liradan 5 milyon liraya çıkartıldı. Yine 50 kişiden az personeli olan küçük işletmeler için limit, 25 milyon liradan 50 milyon liraya yükseltildi. Düzenleme ile 250’den az çalışanı olan orta büyüklükteki işletmeler için üst limit 125 milyon lirayken 2 katına çıkartıldı yani 250 milyon lira oldu.

CİRO VE BİLANÇOLAR ARTTI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOBİ tanımındaki mali kriterlerin değiştirilmesi ile ilgili bir değerlendirmede bulunarak “Türkiye ile birlikte işletmelerimiz de büyüyor. İşletmelerimizin iş hacimleri genişledi. Ciro ve bilançoları arttı. Buna bağlı olarak paydaşlarımızdan da KOBİ tanımındaki mali kriterlerin güncellenmesi yönünde talepler geldi.” dedi.

KOSGEB DESTEKLERİNDEN DE YARARLANACAKLAR

Yönetmelik değişikliğiyle KOBİ olan işletmelerin daha nitelikli, verimliliği yüksek, teknoloji odaklı, cari açığın azaltılmasına katkı sağlayacak projeler üreteceğine inandığını kaydeden Bakan Varank, “Daha

fazla işletmeyi destek kapsamına almak için bu değişikliğe gittik. Günümüz koşullarına göre düzenlenen yeni KOBİ tanımıyla daha çok işletme KOSGEB desteklerinde olduğu gibi devletin diğer teşviklerinden de yararlanabilecek. Bu revizyon, tüm KOBİ’lerimize hayırlı ve uğurlu olsun.” diye konuştu.

10 YILDA 10 KAT

KOBİ tanımında mali kısıtlar, 2012 yılında 25 milyon liradan 40 milyon liraya, 2018’de de 125 milyon liraya çıkartılmıştı. 10 yılın ardından bu üst limit 10 kat artmış oldu.

2 BİN 44 İŞLETME KOBİ OLDU

TÜİK’in 2021 yılında yayınladığı KOBİ istatistiklerine göre Türkiye’de 3 milyon 427 bin 891 işletme bulunuyor. 3 milyon 419 bin 773 olan KOBİ sayısı, yapılan düzenleme ile 3 milyon 427 bin 891’e çıkacak. Yani, 2 bin 44 işletme KOBİ sınıfına dahil olarak devletin KOBİ’lere yönelik verdiği destek ve teşviklerden yararlanabilecek.

Yeni düzenleme ile oluşan KOBİ sınıflaması şöyle:

KOBİ ÇALIŞAN SAYISI MALİ KRİTER

MİKRO İŞLETME: 10’dan az çalışan 5 milyon TL

KÜÇÜK İŞLETME: 50’den az çalışan 50 milyon TL

ORTA BÜYÜKLÜKTEKİ İŞLETME: 250’d

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.