Dolar 32,5824
Euro 34,7951
Altın 2.506,68
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 17°C
Az Bulutlu
Trabzon
17°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 19°C
Sal 25°C




















Akçaabat’ta kadim bir Yılbaşı geleneği

Akçaabat’ta kadim bir Yılbaşı geleneği
14 Ocak 2022 19:22
225
A+
A-

Toplumu oluşturan temel öğelerden biri de gelenek ve göreneklerdir.

Son zamanlarda gelişen teknoloji ve modernleşen insan hayatı ile bazı gelenekler unutulmaya yüz tutmaktadır. Ancak buna rağmen bazı yörelerde geleneklerden bazılarının hala devam ettirildiği de bilinmektedir. Kalandar da devam eden bu geleneklerden biridir.

Kalandar, günümüzde özellikle Karadeniz bölgesinde sürdürülen geleneklerden biri olarak ifade edilmektedir.

Kalandar Ne Demek, Nasıl Kutlanır?

Kalandar, Karadeniz bölgesine ait olan bir geleneğin ismidir. Bu gelenek Ocak ayının 13’ünü 14. gecesine bağlayan gün kutlanmaktadır. Bu geleneğe göre kalandarın ilk gününde kimsenin evine gidilmez ve eve ilk gelen kişinin de uğurlu kimse olduğu düşünülmektedir. Eve ilk gelen kişinin temiz giyimli ve zengin biri olması istenmektedir. Kalandar geleneğine göre, bir annenin ilk çocuğu ile başka bir annenin en son çocuğunun da içlerinde olduğu 7 kişi ev ev gezerek su, tuz ve un toplamaktadır. Evler gezilirken annelerden birinin ilk çocuğu ile başka bir annenin son çocuğu hiç konuşmaz bu önemli bir kurallardır. Eğer çocuklar konuşacak olursa evleri baştan gezmeye başlamaları gerekmektedir.

Çocukların topladıkları malzemeler ile belli bir yerde bir hamur yoğrulur. Hamur ateş yakılarak pişirilir ve bu pişen hamura kolos ya da golot denilmektedir.

Kalandar Ne Zaman Kutlanır?

Kalandar, Rumi takvimin ilk ayı olarak ifade edilmektedir. Bu geleneğe göre Kalandarın ilk günü Miladi takvime göre Ocak ayının 14. gününe denk gelmektedir. Bu gelenek özellikle Karadeniz bölgesinde yer alan Trabzon ve Gümüşhane illeri için önemli olmakta ve bu illerde halen devam ettirilmektedir.

Kalandar Manileri

Kalandar soğuğunda                                 Ne olursa alırız
Ya bakın kaldık dara                                İste gelduk kapiniza
Açın siz kapıları                                       Selam verduk yapinıza
Biz geldik kalandara                                Selamumi almasanız

Daha gelmem kapiniza

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.