Dolar 32,3228
Euro 35,1013
Altın 2.301,52
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 17°C
Hafif Yağmurlu
Trabzon
17°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 20°C




















21 GİRİŞİMCİ KADIN KAGİDEM’DE İŞİNİN PATRONU OLDU ÜRETEN KADINLARIN BAŞARI HİKAYELERİ

Eğıtımcı Yazar Gözde Kreş Genel Müdürü
3 Ocak 2022 21:02
291
A+
A-

Gaziantep’in doğasında bulunan girişimcilik ruhu, cesur kadınlarla buluştu, ortaya Kadın Girişimci Destek Merkezi (KAGİDEM) çıktı. Kadınların ekonomik hayata katılımlarını kolaylaştırmak amacıyla kurulan KAGİDEM, 21 yeni girişime ev sahipliği yapmaya başladı. KAGİDEM’de üreten kadınlar kendilerine tanınan fırsatlar sayesinde başarı hikayeleri yazıyor.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sosyal medya hesabından videolu bir paylaşım yaparak, Gaziantep Kadın Girişimci Destek Merkezinde yazılan başarı hikayelerini anlattı. Varank, “Yerelden küresele kalkınma vizyonumuz meyvelerini veriyor. Öncülük ettiğimiz KAGİDEM, Gaziantep’in girişimci kadınlarına destek oluyor. Kendi işinin patronu olan, ihracata başlayan cesur kadınlar, başarı hikayeleriyle bizleri gururlandırıyor.” ifadelerini kullandı.

 

KADIN GİRİŞİMCİLERE ÖZEL MERKEZ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyetlerini yürüten İpek Yolu Kalkınma Ajansı (İKA), Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Sanayi Odası ile el ele verdi. Gaziantep’te iş piyasasına girişimci olarak katılmak isteyen kadınların, özellikle işlerini kurma aşamasında yaşadıkları ekonomik sıkıntılara çözüm getirmek için KAGİDEM’i kurdu.

 

İHRACATA BAŞLADILAR

İş fikrini hayata geçirmek isteyen 21 kadına işlik, eğitim, danışmanlık gibi hizmetler veren KAGİDEM’de terlik ve ayakkabı sayası, kolonya, mum, seramik, lokum, ahşap hediyelik kutuları, halı, çocuk kıyafeti gibi ürünler üretiliyor. Kadın girişimcilerin işletmeleri, yurt dışına da satış yapmaya başlarken mentörlük, ihracata yönelik pazar gibi eğitimler de devam ediyor.

 

5 BUÇUK MİLYON LİRALIK YATIRIM

İKA Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz, yaklaşık 5 buçuk milyon liralık yatırımla merkezi hayata geçirdiklerini ifade ederek “Girişimcilerimiz arasında hayatında hiç satış yapmamış, ticaretle uğraşmamış kadınlar da bulunmaktadır.” dedi.

 

EKOSİSTEM GÜÇLENDİ

Desteklenen kadın girişimcilerin hem üretim hem de istihdam yaratarak bölge ve ülke ekonomisine katkı sağladığını belirten Genel Sekreter Akyılmaz, “Bu projemizle bölgemizin girişimcilik ekosistemini kadınlar nezdinde güçlendiren önemli bir alt yapıyı kurmuş olduk.” diye konuştu.

 

GİRİŞİMCİLİK TECRÜBE OKULU

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Mehmet Abdullah Aksoy, kadın girişimcilerin ayakta kalması için ilk iki yılın çok önemli olduğuna işaret ederek “Burası aslında bir girişimcilik tecrübe okulu. Hedefimiz daha fazla kadını girişimci yapmak. “ dedi.

 

3 ÇOCUK 5 TORUN BÜYÜTTÜM

Ayakkabı Saya Atölyesi Sahibi Belkıs Çağlar “Üç çocuğumu büyütüp evlendirdim. 5 torunum var torunlarımı da büyüttüm onları büyüttükten sonra boş boş oturmaktansa bir meslek edinip bir iş ile uğraşmak istedim. Ben 58 yaşında iş ayakkabısı sayası yapmayı öğrendim. Ustam ile beraber yeni yeni bayanlara da öğretip onları iş ve meslek sahibi yapmaya uğraşıyorum.” dedi.

 

AKLIMIN UCUNDAN GEÇMEZDİ

Börek İmalatçısı Derya Fesligil, “Hastane, okul kantinlerine, büyük marketlerin dondurulmuş dolaplarına satış yapıyorum. Almanya, Belçika, Hollanda’ya kargo gönderiyorum. Aklımın ucundan bile geçmezdi. Şimdi yut dışına ihracat yapıyorum.” diye konuştu.

 

DÖNÜM NOKTASI: KAGİDEM

Butik Sabun Üreticisi Aynur İder, “KAGİDEM’e gelmem benin dönüm noktam oldu. Burada mentörlük ile çok güzel e-ticaret yapmayı, markalaşmayı öğrendik. Markam ile Gaziantep kültürel miras serisini başlattım, Çok güzel gidiyor şu anda butik sabunlardan çıkıp bunu sanayileştirmeyi düşünüyoruz. Sanayileşme yolunda ilerliyorum.” dedi.

 

HALI TASARIMCISI

Tafting Kraft İmalatçısı Neslihan Ata, “13 yıl önce halı sektörüne tasarımcı olarak girdim. KAGİDEM’de kendi atölyemi kurdum. Şu anda kendi üretimimi kendi makinalarımla yapıyorum. Aynı zamanda makina satışı yaparak bu işi yapmak

isteyen ev kadınlarına bu işin eğitimini de vererek destek olmak istiyorum.” ifadelerini kullandı.

 

AMAÇ AFRİKA PAZARI

İş Elbisesi Atölyesi Sahibi Figen Özbayacı, “Hastaneler oteller ve büyük fabrikaların personel giysilerini üretiyorum. Şu anda Rusya’ya penye üzerine siparişim var. Onun ihracatını gerçekleştireceğim. Kadın girişimci olarak 17 personel ile başladım. Amacım, Orta Doğu’nun dışında Afrika bölgesine de üretim yapmak.” dedi.

 

İŞ ARARKEN İŞ SAHİBİ OLDU

Seramik Atölyesi Sahibi Nursena Yayıcı, “Mezun olduktan sonra Gaziantep’e yerleştiğim için bir iş arama sürecim oldu 6-7 ay kadar. Sonra burası ile tanıştım ve iş ararken işyeri sahibi oldum. Aynı zamanda burada yarı zamanlı çalışan bir arkadaşım var. İş arayan birine de istihdam sağlamış oldum.” diye kon

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.