Dolar 32,5883
Euro 34,7375
Altın 2.506,53
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 16°C
Parçalı Bulutlu
Trabzon
16°C
Parçalı Bulutlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 19°C
Sal 25°C




















“DÖVİZ ÇIKTIĞINDA ELLERİNİ AVUŞTUŞTURAN VE SEVİNÇ ÇIĞLIKLARI ATAN İNSANLAR VAR BU ÜLKEDE”

Köşe Yazarı , 2019 seçimlerinde Kandıra Belediye Başkan Aday Adayı, Sivil Toplum Lideri, Siyasetçi ,İşletmeci, Satış Pazarlama uzmanı, Yaklaşık 50 farklı alanda eğitim ve sertifika sahibi,Eğitimci, Danışman, Genel Müdür, CEO
17 Aralık 2021 19:18
366
A+
A-

Uzun zamandır beklenen, asgari ücret artışı sn; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün yaptığı konuşmasında 2022 yılı için asgari ücretin 4250 TL olduğunu açıkladı.

Ayrıca sn; Erdoğan, asgari ücret için işverenden artık gelir ve damga vergileri alınmayacağını ifade etti. Sn; Recep Tayyip Erdoğan, Asgari ücrette bu rakamın alt limit olduğunu, aile desteği gibi ödemelerle rakamın yükseldiğini belirti; “Bu artışla, çalışanlarımızı fiyat artışları karşısında ezdirmeme kararlılığımızı ortaya koyduğumuza inanıyorum”…

Asgari ücrete ki artış çalışanları mutlu eder mi bilmiyorum.Ama bildigim kadar yapılan bu zam çalışanları ne zamana kadar mutlu edecek? Ekonomik anlamda ne kadar rahatlatacak? …

İşte olayın kırılma noktası burada; Evet asgari ücrette artış oldu. Maaşlar zamlandı. Ama şimdi iğneden ipliğe her şeye zam gelecek. Faizlerin düşürülmesi ile döviz ve altın fiyatları sürekli yükseliyor. Dövizde, altında resmen uçuşa geçti bile. Piyasadaki döviz ve altın fiyatlarında ki yükseliş beklentisi korkunç boyutlarda.

Döviz arttığı zaman, altında yükseliş olduğu zaman, zafer çığlıkları atan insalar var bu ülkede. Döviz kurunun sürekli olarak artıyor olması devletimiz borcununda arması anlamına geliyor. Döviz arttığı zaman a’dan z’ ye kadar her şeye zam gelecek demektir; Benzine zam, mazota zam, gaza zam, doğalgaza zam, elektrik fiyatlarına zam, su fiyatlarına zam, gıda fiyatlarına zam, giyime zam, ulaşıma zam… Yani kısacası her şeye zam…

Yani sözün kısası, a’dan z ‘ye kadar her şeyin fiyatı artması ile birlikte ,asgari ücret zammı kısa sürede eriyip gidecek ve pul olacaktır.

Merkez Bankası tarafından bugünde faiz indirimine gidildi; 15 seviyesinde olan politika faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 14 seviyesine çekti.Merkez Bankası’nın farklı gerekçesi var ama, bir de realiteye bakmak gerekiyor. Tamam anlıyoruz, Merkez Bankası’nın düşüncesi insanların düşük faizle kredi kullanılmasını sağlamak ve istihdama katkı sağlamak. Lakin, bu ülkede kaç kişi yatırım yapacak güçtedir? Zaten parası olan kredi çekiyor. Ya zor durumda kalmış esnaf, ya zor durumda kalmış üreticiler, ya da borç batağına saplanmış insanlar kredi çekiyor.

Zaten düşük faiz ile kredi kullananların bir çoğu,kullandıkları krediyi döviz ve altına yatırıyor. Yani bu insanların iş yapmaya niyetlileri falan yok. Bu arada iyi niyetli olan yatırımcılarda var. Bu ülkeye yatırım yapanların ve bu ülke için canla başla çalışan yatırımcıların ellerinden öpüyorum.

Küresel talep anlamında toparlanma olması için fiyatlardaki artışların durması gerekiyor. Bu da hiç kolay olmayacaktır. Çünkü bir çok sektörde büyük sıkıntılar var; Aslında bu sıkıntılar uzun zamandır var. Pandemi ile birlikte özellikle enerji piyasasında, gıda piyasasında, ulaşım alanında ve turizm sektöründe büyük sıkıntılar ve büyük daralmalar var. Bir çok şirketin iflası gerçekleşti. Bir çoğuda can çekişiyor.

Pandemi salgınında, alınan tedbirler sonucu bir çok şirket kapandı. Binlerce çalışan işsiz kaldı. Ayrıca seyahat kısıtlamalarına gidildi Restoranlar ve cafeler kapandı. İnsanlar evlerine çekildi. Binlerce çalışan maaş alamadı.Bu arada bir yandan alış veriş çılgınlığı başladı. İnsanların tercihleri değişti. Herkes online alışveriş yapmak zorunda kaldı.

Bu tüketim çılgınlığı, üretici ve tüketici fiyatlarının yükselmesine yol açtı. Surekli olarak yapılan tüketimler, küresel enflasyonun ve yüksek enflasyon beklentileri ile birlikte, özellikle gıda piyasasında yüksek maliyetler,yüksek kiralar, ulaşım ve diğer giderler derken fiyatlar tavan yaptı.

Bu süreçte hepimizin yapacağı devletimize sahip çıkmak, fırsatçılık yapanlara bu bu fırsatı vermemektir.

Hepinize selamlarımı ve saygılarımı sunuyorum…

Ayhan Yalçın

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.