Dolar 32,5180
Euro 34,7833
Altın 2.420,34
BİST 9.750,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 28°C
Az Bulutlu
Trabzon
28°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 18°C




















SİYASİ HAREKETLER

SİYASİ HAREKETLER
15 Aralık 2021 11:32
260
A+
A-

Türk siyasi tarihinde liderlerin kendilerine has, davalarını sembolize eden işaretleri olmuştur. Bu işaretler zaman zaman onların selamlaşması şeklinde tezahür etmiştir. Siyasi işaret ve selamlaşmalar siyasetin içerisinde her daim olmuş ve hitap ettikleri kesimlerin birbirleriyle iletişimi haline gelmiştir. Bu işaretlerin farklı anlamları da olabilmiştir. Cumhuriyet tarihinde Atatürk’ten Recep Tayyip Erdoğan’a, İsmet İnönü’den Kemal Kılıçdaroğlu’na kadar her siyasi liderin hitap ettikleri kesimleri bütünleştiren ve tanımlayan el işaretleri olmuş, bazıları zamanla unutulmuş, bazıları hâlâ devam etmekte ve bazıları da yeni başlamış ama tarihe not düşülecek türdendir.

Hatırladığımız ilk el işareti, Demokrat Parti’nin “Yeter, söz milletin!” mesajlı, “dur” anlamındaki el işaretidir herhalde. 1950 seçimlerinde kullanıldı ve dur anlamındaki bir el işaretiydi. Demokrat Parti’nin ülkedeki etkisi kadar etkili olmuştu bu işaret. Cumhuriyet Halk Partisi’nin kötü yönetimine dur diyordu ve durdurdu da.

Şapkasıyla verdiği selamla özdeşleşmişti Süleyman Demirel. Halkın karşısına çıktığı zaman fötr şapkasını eline alır, o kolunu havya kaldırır ve elini bileğinden ileri geri sallayarak halkı selamlardı. Onunla özdeşleşen şapkasını alabilmek için millet birbiriyle yarışırdı ama Süleyman Demirel şapkayı hiçbir şartta kaptırmazdı. Çoğu kez latifelere de konu olmuş bu şapka selamını ömrünün sonuna kadar devam ettirdi.

DYP’nin 90’lı yıllarda benimsediği ve özellikle Tansu Çiller tarafından kullanılan başparmak işareti, gelişmeyi ve ilerlemeyi sembolize ediyordu. Uzun ömürlü olmadı bu işaret.

Hatırımızda kalan bir başka işaret Turgut Özal’ın kenetlenme işaretidir. 12 Eylül darbesi öncesi bölünen insanımızı birleştirmek, sağ ve sol olarak ikiye ayrılmış aynı milletin çocuklarını tek çatı altında birleştirmek ve Türk Milleti’nin gücünü ortaya koymak gibi anlamları içeren bir işaretti. Rahmetli Özal ellerini havada kavuşturur, kenetlerdi ve bu işaretle daha da sevimli hale gelirdi. Mitinglerde tüm taraftarları bu işaretle birleşmiş, siyasi liderine verdiği güçle Türkiye köklü bir değişim yaşamıştı. İnsanları ayrıştıran değil birleştiren bir semboldü Turgut Özal’ın ellerini kenetlemesi.

Siyasi işaretler arasında en eskilerden ve en çok bilinenlerden biridir Bozkurt selamı. Türklerin Ergenekon destanına yol gösterici bozkurdu sembolize eder. Alparslan Türkeş bu işareti partinin işareti olarak benimsemiş ve benimsetmiştir. Bunu Alparslan Türkeş şöyle anlatır. “Serçe parmak Türk’tür, şu işaret parmağı da İslam’dır. Şu Bozkurt işareti yaptığımız işaretin arada kalan boşluk ise cihandır. Son olarak kalan 3 parmağın birleştiği nokta ise mühürdür. Türk İslam Mührünü Dünyaya vuracağız.”

Milli Görüş Hareketi’nin el işareti olarak bilinen ve Necmeddin Erbakan ile özdeşleşen işaret, başparmak işareti olmuştur. Necmettin Erbakan tarafından Refah Partisi’nde Milli Görüş’ün selamı olarak kullanılmıştı. Bu sembol, özellikle 90’larda önemli bir selamlaşma olarak siyasi arenada yer almıştı.

Türk siyasetinde önemli bir yeri olan merhum Muhsin Yazıcıoğlu ve Büyük Birlik Partisi’nin sembolü haline gelen işaret şehadet parmağı ile yapılan işarettir. Bir yönüyle Allah’ın bir ve tek oluşunu da sembolize eder.

Mısır’daki darbeye karşı bir duruşun sembolü olan ve Arapça’da 4 anlamına gelen rabia işareti bugün Ak Parti tarafından kullanılmaktadır. Daha çok el kaldırarak selamlama yapan Cumhurbaşkanımız zaman zaman rabia işaretini de kullanmaktadır. Mısır’daki darbeye karşı bir duruşun sembolü olarak doğan işaret bugün Cumhurbaşkanı tarafından “Tek Millet, Tek Devlet, Tek Vatan ve Tek Bayrak” anlamına kullanılmaktadır.

  1. Dünya Savaşı sırasında ortaya çıkan ve Winston Churchill tarafından İngiltere’nin Hitler’e karşı kazanacağı zaferin simgesi olarak kullanılan zafer işareti bugün BDP’li vekiller tarafından zafer işareti olarak kullanılmaktadır.

Bütün bunlara şimdi de Kemal Kılıçdaroğlu’nun ahlak sınırlarını aşan el hareketi eklendi. Tüm dünyada küfür işareti olan bu işaret CHP’nin yeni işareti oldu artık. Ne diyelim… Yeni CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun peşini yaşadığı sürece o hareket bırakmayacak ve tarih CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu’nu o el hareketiyle anacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.