Dolar 32,4930
Euro 34,6021
Altın 2.499,28
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 25°C
Parçalı Bulutlu
Trabzon
25°C
Parçalı Bulutlu
Çar 26°C
Per 18°C
Cum 18°C
Cts 18°C




















ZEKİ MÜREN DOĞUM GÜNÜNÜNDEN KAÇARMIŞ”

ZEKİ MÜREN DOĞUM GÜNÜNÜNDEN KAÇARMIŞ”
6 Aralık 2021 09:37
438
A+
A-

Bugün 6 Aralık Zeki Müren’in 90. doğum günü ve Türk Sanat Müziği Günü… Bu özel günün öncüsü Onur Akay, Zeki Müren’in doğum günlerinde neler yaptığını da ilk kez anlattı.

Sanat Güneşi Zeki Müren’in doğum günü olan 6 Aralık tarihi, Türk sanat müziği sanatçısı ve yazar Onur Akay’ın TRT Müzik’te yaptığı öneriyle, ilk defa 2012 yılında “Türk Sanat Müziği Günü” olarak kutlandı ve bu sene 10. kez kutlanıyor. Bilal Özcan’ın canlı yayınına katılan Akay, “Zeki Müren, şüphesiz ki Türk sanat müziğinin gelmiş geçmiş en önemli temsilcilerinden biriydi. Halk, ona “Sanat Güneşi” demişti ve bu özel gün “Türk Sanat Müziği Günü”, güneşin doğduğu gün olmalıydı ve kutlanmalıydı diye düşündüm. Bu sene 10. kez kutlanacak Türk Sanat Müziği Günü’nde, herkesi #TürkSanatMüziğiGünü hashtagi ile en sevdiği sanat müziği şarkısını paylaşmaya davet ediyorum. Gelin birlik olup Z kuşağının dikkatini kendi öz müziğimize çekelim.” ifadelerini kullandı.

“ZEKİ MÜREN DOĞUM GÜNÜNÜNDEN KAÇARMIŞ”

Zeki Müren’in doğum gününe özel Müren’in son 18 yılında yanında olan en yakın dostu ve sırdaşı ile konuştuğunu ve Sanat Güneşi’nin doğum günlerinde neler yaptığını da öğrendiğini söyleyen Onur Akay, “Zeki Müren doğum günlerinde nazlı bir çocuk gibi, bir bebek gibi olurmuş. Mesela her gün öğle saatlerinde uyanıyorsa, o gün akşamüzeri uyanırmış. Adeta doğum gününden kaçarmış. Geceden itibaren çiçekler gelir, sevenleri, dostları, ünlü insanlar, hayranları çiçek yağmuruna tutarmış evini. Ancak Zeki Müren kalktığında hiç neşelenmez, içine kapanık normal bir günmüş gibi doğum gününü önemsemeyen, nazlanan bir insana dönermiş. Zeki Müren, gelen çiçeklerin kartlarına bile bakmadan, “Çok fazla gelmiş, komşulara dağıtalım bunları, heba olmasın, bunların hepsini koyacak bir vazomuz da yok…” dermiş. Yani doğum gününü sıradan bir günmüş gibi ele alırmış. Çok fazla özel hayatına karıştıkları için annesini, babasını ve akrabalarını sevmediğini anlatırmış.” açıklamasını yaptı.

GÖNÜL YAZAR ZEKİ MÜREN’LE BİR ANISINI ANLATTI!

Gönül Yazar, Ayşe Mine, Zekai Tunca, Ayşe Taş gibi Türk sanat müziğinin usta isimleri ise Türk sanat Müziği Günü’nde Z kuşağına seslendiler. Ünlü assolist Gönül Yazar bu özel günde Z kuşağına seslenirken, Zeki Müren’le olan bir anısını da anlattı. Yazar, “Tük Sanat Müziği Günü ve Zeki Müren’in doğum günü kutlu olsun. Z kuşağı var diyorlar biliyorsunuz. Z kuşağına çok önem veriyorum. Onlar da bir gün değil her gün sevecekler. Onlar bizim geleceğimiz. En güzel zamanı kaçırdılar ama bir gün yakalarlar. Bebek Belediye Park Gazinosu’nda assolist olarak sahneye çıkarken, hemen kapı komşumuz olan Bebek Maksim Gazinosu’na ise Zeki Müren geldi. Tabii ben çok korktum. Zeki Bey’in sahne aldığı gazino küçüktü. Benim çıktığım yer 1500 kişilikti. Sahneye bir çıktım bütün gazino dolmuş, içeride 1500 kişi var. Ben yan gazinoda Zeki Bey varken bu mekânı nasıl doldurdum diye düşünürken, bir de öğrendim ki kadınlar süsleniyor püsleniyor ve Zeki Müren’e geliyorlar ama yer olmayınca giremiyorlar ve o yer bulamayanlar bari o kadar süslendik Gönül’e gidelim diyorlarmış.”

Usta sanatçı Ayşe Mine, “Z kuşağının da kendi öz müziğimiz olan Türk sanat müziğine sahip çıkmasını ve bugüne özel olarak sosyal medyadan bir sanat müziği eseri paylaşmasını gönülden arzu ediyorum.” dedi. Ayşe Taş, “Sevgili Onur Akay, çok yerinde bir düşünce, size de sonsuz teşekkürler…” derken, Ünlü bestekâr Zekai Tunca ise “Çok iyi, çok yerinde… Zeki Müren’in parıltısı ile ben bu işe girdim ve o dönemde birçok Anadolu çocuğu Türk müziğini onunla sevdi. Zeki Müren tartışılabilir ama Türk müziğinin ömrünü uzatması ve Türk müziğini bugüne taşıması tartışılamaz.” dedi.

TRT Türk sanat müziği ses sanatçısı Cengizhan Sönmez, “İnanıyorum ki yıllar geçtikçe 6 Aralık Türk Sanat Müziği Günü’nün önemi daha çok anlaşılacaktır.” ifadeleri ile Türk Sanat Müziği Günü’nü kutladı. Türk sanat müziğinin başarılı genç temsilcilerinden İsmail Özkan ise “O’nun doğum gününü “Türk Sanat Müziği Günü” olarak kutlamak da ölümsüzlüğünün mührü oldu.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.