Dolar 32,3326
Euro 35,1252
Altın 2.303,54
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 17°C
Hafif Yağmurlu
Trabzon
17°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 20°C




















“TAM BAĞIMSIZLIK İÇİN,SANAYİ VE TARIMSAL ALANDA YETERLİ ÜRETİM YAPMAK ZORUNDAYIZ “

Köşe Yazarı , 2019 seçimlerinde Kandıra Belediye Başkan Aday Adayı, Sivil Toplum Lideri, Siyasetçi ,İşletmeci, Satış Pazarlama uzmanı, Yaklaşık 50 farklı alanda eğitim ve sertifika sahibi,Eğitimci, Danışman, Genel Müdür, CEO
3 Aralık 2021 15:04
613
A+
A-

Uzun zamandır sessizlige bürünen ve bir köşeye çekilip, görevden ayrılma planı yapan Hazine ve Maliye Bakanı sn; Lütfi Elvan nihayet kararını vererek,istifa mektubunu Cumhurbaşkanı sn; Recep Tayyip Erdoğan’a sundu.

Sn;Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı sn; Lütfi Elvan’nın istifasını kabul ederek, yerine Hazine ve Maliye Bakan yardımcısı sn; Nureddin Nebati’yi jet hızıyla atadı.

Sn; Lütfi Elvan’ın sessizliğe büründüğü günlerde, sn; Nureddin Nebati atanmadan kısa bir süre önce, düşük faiz merkezli yeni ekonomi modelinin savunan bir paylaşım yaparak dikkatleri üzerine çekmişti.

Yeni Bakan sn; Nureddin Nebati; “Mevcut piyasa koşullarında politika faizinin enflasyonun altında tutulmasında herhangi bir sorun yoktur. Talep enflasyonunu azaltmak için faizlerin arttırılması gerekirken, küresel salgının neden olduğu arz enflasyonunu azaltmak için faizlerin düşürülmesi gerekmektedir” diyerek konuyu özetledi.

Düşük faiz politikasını savunan sn; Nebati;”Düşük faiz avantajı ile birlikte ihracat artışından elde ettiğimiz geliri ithalatımızın en büyük kalemleri olan enerji, hammadde ve ara malı yatırımlarına yönlendireceğiz. Bu sayede hem enflasyon üzerindeki kur baskısını azaltacağız hem de istihdamın artmasını sağlayacağız.Fakat herkesin bildiği gibi ekonomimizin en büyük sorunu cari açıktır. Bu da bizi hep dış borca bağımlı tutmuştur. Küresel salgın sonucu tedarik zincirlerinin aksadığı bir dönemden geçmekteyiz. Bu durum küresel çapta emtia, enerji ve navlun fiyatlarının fahiş oranlarda işlem görmesine neden olmuştur. Yani enflasyon sadece ülkemizde değil, küresel çapta ortaya çıkan dönemsel bir sorundur” diyerek konuya açıklık getirdi.

Sn;Bakan;” Ekonomik olarak tam bağımsız bir Türkiye misyonu ile yeni bir yola girdik, en önemli öncelik “yüksek faiz olmayacak.”
İşçinin de kendisini patron olarak hissettiği bir söylem geliştiriyoruz. İnsanların öncelikli olduğu ekonomi politikamız olacak. Önceliğimiz yüksek faiz değil, yatırım ve istihdam olacak. Öngörülebilir piyasanın daha fazla anlam kazandığı adımlar atacağız” diyerek kurtuluş reçetesini açıkladı…

Sn; Bakan; Bu hiçte kolay olmayacak; Öncelikli olarak Türkiye ‘nin ekonomik anlamda tam bağımsızlığını kazanması gerekiyor. Bu hem tarım alanında, hem de sanayi alanında ihracata yönelik, fakat ithalatın az olması koşuluyla gerçekleşecek olan bir durumdur. Fakat mevcut durumda ekonomik anlamda tam bağımsızlığımızın kazanılması hiçte kolay değil.

Üretim için, çiftçimize eğitimler vererek, toprak analizi yapılarak, düşük mazot desteği, düşük faizli kredi, gübre fiyatlarında indirim,soğuk hava depoları olanakları vb imkanlar sağlanarak, ayrıca çiftçimizi tüccarların eline mahkum etmeden satış yapmalarını sağlayacak imkanlara kavuşturarak elde edebiliriz. Yoksa mevcut şartlarda çiftçimizin yaşaması ve üretim yapması çok zor. Çünkü maliyetler arttığı için çiftçimiz çok zor durumda. Bir çok çiftçimiz ürün hasadı yapmadan, mahsulü tarlasında bırakıyor.

Bu konuda çok ciddi çalışmalar yapılarak,tarım alanında acil eylem planı dahilinde dışa bağımlılıktan kurtulmamız gerekiyor. Yoksa işimiz çok zor. Üretim sıkıntısı yalnızca Türkiye ‘de  yok. Dünya’nın hemen hemen her ülkesinde tarım alanında üretim sıkıntısı var. Yani bu sıkıntı yalnız Türkiye ‘ye ait değildir. Ama bizleri ilgilendiren kısmı, Türkiye ‘nin sıkıntısının giderilmesi konusudur. Bizler buna odaklanmamız ve bu konuda bir şeyler yapmamız gerekiyor.

Hepinize saygılarımı sunuyorum…

Ayhan Yalçın

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.