Dolar 32,3425
Euro 35,1086
Altın 2.309,83
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 17°C
Hafif Yağmurlu
Trabzon
17°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 20°C




















TRABZON’UN FETHİNİN 560’INCI YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI

TRABZON’UN FETHİNİN 560’INCI YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI
26 Ekim 2021 14:31
187
A+
A-

Trabzon’un fethinin 560’ıncı yıl dönümü törenlerle kutlandı. Törenler kapsamında Fatih Sultan Mehmet Han’ın büstüne çelenk bırakan Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “Trabzon’un fethinin yıl dönümünde, Fatih Sultan Mehmet Han başta olmak üzere yaşadığımız bu toprakları kanlarıyla, canlarıyla bizlere vatan kılan tüm kahramanlarımızı saygıyla ve şükranla yâd ediyorum” dedi.

Trabzon’un fethinin 560’ıncı yıl dönümü dolayısıyla ilk olarak Fatih Parkı’nda çelenk sunma töreni düzenlendi. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Fatih Sultan Mehmet Han’ın büstüne çelenk bıraktı.

Çelenk sunma töreninin ardından Zağnos Burcu’nda kutlama programı gerçekleştirildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törene, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Garnizon Komutanı Albay Cem Karaoğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Adem Şen, Trabzon Emniyet Müdürü Kenan Aydoğan, AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu, daire amirleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

MUHTEŞEM FETİH HEPİMİZE KUTLU OLSUN
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu törende yaptığı konuşmada, Trabzon tarihi için çok önemli bir günü idrak ettiklerini belirterek, “Bugün şehrimizin tarihinde çok önemli bir hadisenin, Trabzon’un fethinin 560’ıncı yıl dönümünü idrak ediyoruz. Bu muhteşem fetih hepimize kutlu olsun. Bu vesileyle, fetihler başbuğu Fatih Sultan Mehmet Han’a, fetihte yer alan muhterem ecdadımıza ve tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz ve hepsini saygıyla yâd ediyoruz” dedi.

BÜYÜK MEŞAKKAT ÇEKİLDİ
Tarihi açıklamalarıyla tören alanında bulunanları o günlere götüren Başkan Zorluoğlu, açıklamalarında şu ifadeleri kullandı; “Bilinen 4000 yıllık geçmişiyle birçok kültüre ve medeniyete ev sahipliği yapmış, insanlığın ortak mirasına eşsiz katkılarda bulunmuş, Cihan Fatihi Sultan Mehmet Han’ın gözünde ve gönlünde ‘müntakış’ olmuş bu kadim şehir, tam 560 yıl önce fethedildi. Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon fetih seferi zorlu bir seferdir. Bilhassa o zamanki adıyla Bulgar Dağı (Zigana Dağı) aşılırken çok büyük meşakkat çekilmiştir. İşte bu zorluk karşısında, orada hazır bulunan Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’ın annesi Sara Hatun Fatih’e şu soruyu sorar: ‘Hey oğul! Bu Trabzon’a bunca zahmet nedendir? Cihan padişahının Sara Hatun’a cevabı esasında Osmanlı’nın ana felsefesini de ortaya koymaktadır: “Hey ana! Bu zahmet din yolundadır. Çünkü bizim elimizde İslam kılıcı vardır. Eğer bu zahmeti ihtiyar etmezsek, bize gazi demek yalan olur ve hem yarın hakkın huzurunda utanırız, hecil oluruz…’ İşte bizler böyle bir vizyonla fethedilmiş bir şehrin sakinleriyiz ve bununla da çok büyük bir onur ve gurur duyuyoruz.”

MİRASA SAHİP ÇIKMAK MUKADDES SORUMLULUĞUMUZ
Trabzon’un medeniyetin en önemli merkezlerinden birisi olduğunu belirten Başkan Zorluoğlu, “Burada sultanlarla şehzadeler, burada Ayasofya ile Gülbahar Hatun Camisi, burada Sümela ile Kızlar Manastırı, burada Kemeraltı çarşısı ile Bedesten kol koladır. Üzerine bastığımız bu topraklarda bütün canlılığıyla yaşayan bir medeniyet vardır. Dolayısıyla bu mirasa sahip çıkmak son derece önemlidir ve herkese, hepimize düşen mukaddes ve vazgeçilmez bir sorumluluktur. Cihan padişahlarının yanaklarına sinmiş mahcup bir gül letafetinde olan bu müstesna şehir, kendisini güzelleştiren Yavuzlarla, Kanunilerle, Fatihlerle ve Mustafa Kemal Atatürk’le birlikte yaşamaya devam edecektir. İnanıyorum ki medeniyet beşiği bu şehrin kadimliğini ve letafetini ruhunda hisseden Fatihin ahfadı, yani bizler bu mirasa sahip çıkacak ve ceddimize layık olacağız. Bu duygu ve düşüncelerle bir kez daha başta büyük hakan Fatih Sultan Mehmet Han olmak üzere fetihte yer alan ecdadımızı saygıyla ve şükranla yâd ediyor, hepsine Cenab-ı A…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.