Dolar 32,5516
Euro 34,9670
Altın 2.423,82
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 23°C
Az Bulutlu
Trabzon
23°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 18°C
Paz 17°C
Pts 17°C




















13 Yaşında Disleksiyi Yendi ve Roman Yazdı

Yazar & Köşe Yazarı & Eğitmen
17 Ekim 2021 20:31
2.020
A+
A-

Gerçek başarı, hayallerini gerçekleştirebilmek için gösterilen azim ve çabadır.

İstanbul doğumlu 13 yaşındaki Elif Duru KOÇAL ” Bir Bellek Hatası” ismini verdiği polisiye- fantastik türünde bir roman yazarak hayalini gerçekleştirdi ve gerçek başarıya ulaştı.


Elif Duru’ ya 7 yaşındayken bir tür öğrenme bozukluğu olan Disleksi ( Özgül Öğrenme Güçlüğü) tanısı konuldu.
Kendisinde ki farklılığın farkındaydı. İlkokula başladığında; okuma, yazma becerilerinde akranlarına göre gerideydi.
Öğretmenlerinin bu durumu ailesine bildirmesi üzerine uzman doktorlara götürülen Elif Duru’ ya yapılan testler sonucunda orta düzeyde öğrenme güçlüğü tanısı konuldu.

Disleksiyi yenebilmesi için bol bol kitap okuması, tekrarlar yapması ve en önemlisi başarıya ulaşabilmek için kendine inanması gerekiyordu.
Verilen tüm tavsiyelere uyarak ve 7 yıl boyunca bol bol kitap okuyarak bu farklılığının onda yarattığı olumsuzlukları yenmeyi başardı.

Kitap okumak benim için büyük bir zevk diyen Elif Duru 10 yaşına geldiğinde internet üzerinde bir blok sayfası açarak yazdığı kısa hikayelerini paylaşmaya başladı.

Hikaye yazmayı çok sevdiğini anlayan ve bunun hayalini kuran Elif Duru 13 yaşına geldiğinde ise “Bir Bellek Hatası” ismini verdiği polisiye-fantastik türünde romanını yazmayı başardı.

İlkokula başladığında durumunu tam olarak anlamadığını belirterek, “Bana yardım etmesi için bir uzmana gittik. Sürekli kitap okumam gerektiğini söyleyerek, bazı yazarları tavsiye etti.
İlk olarak onları okumaya başladım. Uzmanın verdiği yönergelere uyarak ve sürekli okumanın etkisiyle bu problemim yavaş yavaş geçmeye başladı.Disleksiyi yenmek için okuduğum kitaplar giderek arttı ve kitap okumak artık benim için bir zevk olmaya başladı.

Okuma sorunumu yenmeyi başardım. Sonrasında yazmaya ilgi duymaya başladım.

FARKLI BİR YAZIM ŞEKLİ VAR!
Anne Yeşim Koçal ise şunları ifade etti:
“İlkokulda arkadaşlarına göre gerideydi. Bol bol okudu, daha fazla çalıştı ve 4. sınıfa geldiğinde artık, arkadaşları gibi yazıyor ve okuyordu.

Akademik anlamda da hiçbir problem yaşamamaya başladı. Bu süreç bizim için böyle ilerledi. Kitap ayrımı yapmadık. Biz eğlenceli olsun, onu sıkmasın, yeter ki okusun diye istediği her kitabı aldık. Bu şekilde çok fazla kitap okumaya başladı. Bir süre sonra da yazma başladı.
Yazılarını okumaya başladığımızda heyecanlandık.

Yazdığı şeyler bize farklı gelmeye başladı. Çevremizde yayınevlerinde editör arkadaşlarımıza gösterdik. Onlar da farklı bir yazım şekli olduğunu söyledi. Sonra Duru kendisine bir blok sayfası açtı ve orada yazmaya başladı. Bu durum aile olarak bizi de çok heyecanlandırdı.”

UMUTSUZLUĞA DÜŞMEMEK GEREK
Kızı Elif Duru Koçal’ın kitabını tamamlamasının ardından birkaç yayıneviyle görüştüklerini ve kitabın çok beğenilmesi üzerine basımının yapıldığını, bu durumun kendilerini de çok mutlu ettiğini kaydeden Koçal sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu tip sorunlar yaşayan çocuklarımız da, veliler de olabilir. Bunun sadece kısa bir süreç olduğunu bilmelerini, bu çocuklara ufak bir destekle neler yapabileceklerini görmelerini isterim. Asla umutsuzluğa düşülecek bir süreç değil.”

Asla pes etmeyerek, tüm azmiyle hayalini gerçekleştirmeyi başaran Elif Duru KOÇAL’ı ve bu başarıya ulaşmasında en büyük payı olan ailesini ve öğretmenlerini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz…

Ayfer M.BULUT, 17.10.2021

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.