Dolar 32,5262
Euro 34,7427
Altın 2.488,30
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 18°C
Az Bulutlu
Trabzon
18°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 19°C




















Türkiye, dünyada psikolojik sorunların en fazla arttığı ülkelerden biri çıktı(!)

Türkiye, dünyada psikolojik sorunların en fazla arttığı ülkelerden biri çıktı(!)
13 Ekim 2021 14:00
1.403
A+
A-

Türkiye, başta Covid-19 kaynaklı olmak üzere depresyon ve anksiyete vakalarının artışında Avrupa’da ilk sırada yer aldı. Türkiye’de ortalamanın üzerinde artış yaşandığı dikkat çekmektedir.

Tıp dergisi ‘The Lancet’te yayınlanan araştırmaya göre pandeminin sert etkisinin hissedildiği 2020’de, küresel çapta depresif ve anksiyete bozuklukları sırasıyla yüzde 28 ve yüzde 26 oranında arttı.

Türkiye, Arjantin, Güney Afrika Cumhuriyeti gibi ülkelerde bu oran depresif bozukluklarda yüzde 38,7, anksiyete bozukluklarında ise yüzde 28’in üzerinde artış gösterdi.

Araştırmaya göre Türkiye’nin yanı sıra depresyon vakalarının en fazla arttığı ülkeler İran, Arjantin, Meksika, Peru, Şili, Güney Afrika, İran, Mısır ve Pakistan olarak gösteriliyor.

Avrupa’da depresyon vakalarında en fazla artışın ise Türkiye’de olduğu göze çarpıyor.

Araştırmanın dikkat çeken diğer bir sonucu da, pandemi sırasında kadınların erkeklerden daha fazla akıl sağlığı sorunları ile karşılaşmış olmasıdır.

Araştırmanın sonuç kısmında, “Pandemi akıl sağlığını etkileyen sosyal faktörlerin gün yüzüne çıkmasına neden oldu” denmektedir.

Pandeminin yarattığı sosyal ve ekonomik sorunların kadınları daha fazla etkilediği belirtilirken, okulların kapatılması, gençlerin öğrenme ve kendi denkleri ile iletişim ve etkileşim potansiyellerinin kısıtlanmasının ve işsizlik riskinin de, gençlerin akıl sağlığında daha fazla baskı yarattığı ifade edildi.

Yazan Hasan Sağlam..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.