Dolar 32,4895
Euro 34,9613
Altın 2.431,71
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 24°C
Hafif Yağmurlu
Trabzon
24°C
Hafif Yağmurlu
Cum 18°C
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 18°C




















“ENFLASYONUN DÜŞMESİ İÇİN, ÜRÜN FİYATLARININ DÜŞMESİ ŞARTTIR “

Köşe Yazarı , 2019 seçimlerinde Kandıra Belediye Başkan Aday Adayı, Sivil Toplum Lideri, Siyasetçi ,İşletmeci, Satış Pazarlama uzmanı, Yaklaşık 50 farklı alanda eğitim ve sertifika sahibi,Eğitimci, Danışman, Genel Müdür, CEO
17 Eylül 2021 17:35
528
A+
A-

Son zamanlarda çarşı, pazar,market ve hallerde ki fiyat artışları almış başını gidiyor. Özellikle meyve ve sebze fiyatlardaki artışlar tüketicinin belini resmen büktü. Bu bağlamda ekonomik sıkıntılar yaşayan halkımızın sesini duyan, kulak veren ve bu konuda sıkı denetimler ve tedbirler alınacağını ifade eden Cumhurbaşkanınımız sn;Recep Tayyip Erdoğan;”Fahiş fiyatların önüne geçeceğiz.Enflasyonun yol açtığı hayat pahalılığı konusundaki sıkıntıyı biliyoruz.En kısa sürede enflasyonu kontrol altına alarak raflardaki, etiketlerdeki fahiş artışların önüne geçeceğiz” diyerek tüketicinin yüreğine su serpti.

Tabi ki bu bu fiyat artışın hemen önüne geçilmesi hiç kolay değil! Yani bir, iki ayda önüne geçilecek ve fiyatların hemen bir anda aşağıya inecek gibi durum değil.Burada önemli olan tedbirlerin bir an önce alınıp,kontrollerin sürekli yapılması şeklinde olması gereklidir.

Devletimizin sürekli denetimlerle birlikte, kontrolleride elden bırakmaması,ayrıca vatandaşlarımızın sık sık şikayetlerini dikkate alması önem arzediyor. Tamam serbest piyasa ekonomisi var. Lakin,kurallı serbest ticareti geliştirmek gerekiyor. Aslında önemli olanda budur.

Serbest piyasa, ürünün fiyatının alıcı ve satıcının karşılıklı olarak anlaşmasıyla belirlendiği, arz ve talebine hükûmet tarafından müdahale yapılmayan bir piyasadır. Yalnız tüketicinin mağdur olmaması gerekiyor. Yani bu anlaşma tüketicinin meyve ve sebzeyi yüksek fiyatlara satın alacağı anlamına gelmiyor.

Üreticiler para kazanamadığını dile getiriyor.Ürünleri bizzat yerinden,yani bahçeden ve tarladan satın alan tüccarlar, marketler, aldıkları fiyatların çok üstünde fahiş fiyatlarla ürünlerin pazarlamasını ve satışını yapıyor. Veee dehşet bir şekilde para kazanıyorlar. Ama, tüketiciler maalesef yüksek fiyatlara ürünleri satın almak zorunda kalıyor. Fiyatlar yükseldiği için enflasyonda yükseliyor.O yüzden enflasyonun düşük seviyede olması ve düşmesi için genel anlamda fiyatların düşmesi gerekiyor.

Devletimizin,enflasyonu düşürmek için bir takım yaptırımlar yapacağı ve bu işin peşini bırakmayacağı kesindir. Çünkü, serbest piyasa ekonomisi diye ürünleri fahiş fiyatlarla satışa sunmak ve halkın pahalıya ürün satın almasına sebep olmak hiçte ahlaki ve basiretli bir ticaret anlayışı değildir.

İnşallah yakın bir zamanda ucuz fiyatlarda meyve ve sebze yeme fırsatını yakalarız. Hem enflasyonun,hem de tüm fiyatların bir an önce düşmesi dileği ile…

Saygılarımla!!!

Ayhan Yalçın

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.