Dolar 32,5328
Euro 34,8363
Altın 2.428,44
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 26°C
Az Bulutlu
Trabzon
26°C
Az Bulutlu
Çar 28°C
Per 24°C
Cum 17°C
Cts 18°C




















8 yıl sonra sevindiren manzara

Yaklaşık üç hafta önce Marmaris’te meydana gelen orman yangınında binlerce hektarlık orman küle dönmüştü. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün daveti üzerine geçen hafta Marmaris’teki yangın bölgesine uzmanlardan oluşan bir ekip gitti. Ekipte yer alan Hacettepe Üniversitesi’nden yangın ekoloğu ve biyolog Gökhan Ergan ilk gözlemlerini anlattı.

8 yıl sonra sevindiren manzara
25 Ağustos 2021 10:19
309
A+
A-

12-16 Ağustos tarihleri arasında bölgede incelemelerde bulunduğunu söyleyen Ergan, “Marmaris yangını koridorlar oluşturarak devam etmiş. Bu iyi bir şey çünkü yangından etkilenmeyen alanlardan yanan alanlara doğru bitki ve hayvan yayılımı olacak. Çok şiddetli yanmış alanlar var. Buna rağmen meşe, tesbih ve hayıt gibi bitki türleri sürgün vermeye başlamış. Yanan alanlarda böcek, sinek ve kuş türleri gördük. Bu durum yaban hayatının tamamen yok olup gitmediğini gösteriyor.

Yanan alanların restorasyonu kapsamında ağaçlandırma yapılmadan önce doğanın kendi potansiyeliyle kendini yenileme sürecine müsaade edilmeli. Yanan alanlarda toprağı sürüp ağaçlandırma yapmaya ilk başta ihtiyaç olmadığını, bunun biyoçeşitlilik kaybına sebep olabileceğini biliyoruz. Bu yüzden aktif ağaçlandırma gibi çalışmaların ikinci planda düşünülmesi gerekiyor” dedi.

AĞAÇLAR 2 METREYE ULAŞTI

Ormanların kendilerini yenileme kapasitesine 2013’te Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Ören mahallesinde meydana gelen bir yangını örnek veren Ergan şunları söyledi: “2013’te Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Ören Mahallesi’nde bir yangın meydana geldi. Bölgede pasif bir restorasyon yapıldı. Yanan ağaçların tomrukları alandan çıkarıldı. Dallar ve kozalaklar alanda bırakıldı. Toprağa herhangi bir müdahale yapılmadı. Sadece yanmış bölgeye kızılçam tohumları atıldı. Sonra alan kendi haline bırakıldı. Yangından bir yıl sonra alanda çok büyük oranda bitki çeşitliliğinin oluştuğunu tespit ettik. 8 yıl sonra Ören’deki yangın bölgesine baktığımızda çam ağaçlarının boyunun 2 metreye ulaştığını, bu ağaçların ilk kozalaklarını ürettiğini görebiliyoruz.”

Canlı Borsa – Altın Fiyatları – Döviz Kurları için Bigpara

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.