Dolar 32,5702
Euro 34,9795
Altın 2.423,87
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 23°C
Az Bulutlu
Trabzon
23°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 18°C
Paz 17°C
Pts 17°C




















LİMON

19 Ağustos 2021 11:29
419
A+
A-

Limon deyip geçmeyin. Eskiden ekonomik bütçesi sarsılan devlet memurları, başta limon olmak üzere simit börek satar veya ufak el sanatları ile bütçelerini artırma yoluna giderdi. Ekstra harcaması olmayan kolalı gömlekliler devletin verdiği ile yetinirdi. Aile içi yardımlaşma büyük önem arz ediyordu. Çünkü çoğunlukla ailelerin uğraştığı ufak çaplı da olsa sanat ve tarım alanları mevcuttu.
Büyük şehirlerde simit börek ve kestane satanlar, artık kendine değil patronuna hizmet etmektedir. Maaş karşılığı bu satışları yapmaktadır. Eskiden olduğu gibi, çocuğunu okutmak için simit limon satma şansı yoktur. Burada bile birilerinin sırtından geçinmeye imkan veren bir sistem üretilmiştir. Bir standart olması güzeldir, ancak standarttan ziyade, ihaleyi alan müteahhit gözetilmiş ve korunmuştur. Dolayısıyla da küçük esnaf ve sanatkarlık şu anda tarih olmakla karşı karşıyadır. Çünkü birçok sanat ve tarım alanı ortadan kalktı birçok meslek miadını doldurdu. Devlet tarım üretimini belirli sınır ve kotalarla dengeleme politikası ile 25 yıldır tarım üretimi sıkıntılar yaşamaktadır. Sadece seçimlere endeksli fiyat politikaları ve sübvansiyonlar ile tarım rantabl değildir.
Gelişen teknoloji ve gerileyen sosyal dengeler çocuklarda bir takım kişilik bozukluğuna yol açmakta ve sadece ailelerin çabasıyla sorunlar giderilememektedir. Devletin bu hızlı değişim şartlarını uygun politika üretmesi gecikince bir çok sorun da ortaya çıkmaktadır. Bedensel ve zihinsel engelli çocukların eğitim ve bakımında aileler karşılaştığı sorunlar tam olarak giderilmeli ve devlet etkin rol oynamalıdır. Çünkü bedensel ve zihinsel engelli bireyler, ailenin değil, toplumun ortak sorunu olup, yönetenlerin çözmesi gereken bir durumdur. Maalesef Kayseri’de bir baba hiperaktif çocuğunu katletmiştir. İfadesinde ise, Sosyal politikalar il müdürlüğü kendisine, yaşı küçük evde olmalı, dediğini söylemiştir. Bu çocuklar ailelerinden ziyade devletin himayesi altında olmalıdır, çünkü toplumun bu tür çocuğu olan ailelere bakış açısı, yeterli olgunlukta değildir.
Netice itibarıyla, ekonomik ve sosyal dengeler her gün daha da zorlaşmakta, teknolojik gelişmeler sağladığı kolaylıklar la beraber yeni problemler üretmektedir. Bu değişimleri an be an takip edip ona göre politika üretilmediği zaman, toplumsal faciaları davet etmiş olmuyor muyuz?

 

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
28 Nisan 2021 17:52
16 Şubat 2021 13:37
12 Haziran 2021 16:54
16 Kasım 2021 03:17
30 Mart 2021 11:41
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.