Dolar 32,5417
Euro 35,0071
Altın 2.428,75
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 23°C
Az Bulutlu
Trabzon
23°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 18°C
Paz 17°C
Pts 17°C




















Kadıköy’de büyük saygısızlık! Tepkiler peş peşe geldi

Kadıköy’de kilise duvarının üzerine çıkarak müzik eşliğinde oynanmasına ilişkin gözaltına alınanlardan 2’si adli kontrol şartıyla olmak üzere 3 şüpheli serbest bırakıldı. Cumhurbaşkanlığı ve Kabine üyeleri başta olmak üzere, olaya ilişkin çok sayıda kınama açıklaması geldi.

Kadıköy’de büyük saygısızlık! Tepkiler peş peşe geldi
12 Temmuz 2021 22:50
168
A+
A-

İstanbul’un Kadıköy ilçesinde bulunan Surp Takavor Ermeni Kilisesi’nin kapısının üzerine çıkan 3 kişiden 2’si çalan müzik eşliğinde karşılıklı oynadı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntüler tepki çekerken, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlatarak, talimatla şüpheliler Y.E.U. ve Ö.F.A. ile aracın sahibi O.Y.’nin gözaltına alınmasına karar verdi.

KİLİSENİN YÖNETİM KURULUNDAKİ KİŞİ ŞİKAYETÇİ OLMADI

Emniyette ifade veren ve kilisenin yönetim kurulunda olan müşteki Karabet Baliyev olaydan bir vatandaş vasıtası ile bilgi sahibi olduğunu belirterek, “Bahse konu olayı videoda gördüm, kilisenin duvarına çıkan kişileri tanımam. Ben kilisenin yönetim kurulundayım, bu konu ile ilgili her hangi bir art niyet görmüyorum, bu kişiler zarar vermemiştir” diyerek şikayetçi olmadı.

“KİLİSE OLDUĞUNU BİLİYORDUM”

Şüpheli Yunus E.U. emniyetteki ifadesinde Ozan Y. ve Ömer F. A. ile gezmek ve eğlenmek için Kadıköy’e gittiklerini, araç şoförü Ozan Y. hariç herkesin kafede alkol kullandığını, ardından kafeden çıkarak aracı meydana çektiklerini söyledi. Yunus E.U. meydanda müzik açtıklarını ve etrafta bulunan insanların müzikten hoşlanarak etraflarına geldiğini öne sürerek “Arabanın karşısında bir kilise vardı. Kilise olduğunu biliyordum çünkü haç amblemi vardı. Az çok kilise olduğunu tahmin ettim. Daha sonra orada bulunan diğer tanımadığım insanlarla birlikte kilisenin duvarına çıktım. Benim çıktığımı gören Ömer de duvara çıktı. Aşağıdaki kalabalığı bir süre izledik. Çıktığımız yer kilisenin çevre duvarıydı burada dans etmeye, oynamaya başladık. En fazla 5 dakika kadar burada dans ettik, bizden başka insanlar da vardı. Onlar da dans ediyorlardı, 5 dakika sonra aşağıya indik. Bira aldık, daha biramızı bitirmeden olay yerine ekip aracı geldi. Bizi yüksek sesle müzik dinlediğimiz için uyardı. Biz de uyarıları dikkate alarak Beykoz’a yola çıkarak eve döndük” şeklinde konuştu.

“DALGA GEÇMEK GİBİ BİR NİYETİM YOKTU”

Şüpheli Yunus E.U. ertesi gün polislerin kendisini evinden gözaltına aldığını ve ne olduğunu anlamadığını belirterek, “Ben kiliseye, ne de başka bir ibadethaneye zarar vermedim. Dalga geçmek gibi bir niyetim yoktu. Olay sanki dalga geçmişiz gibi yansıtıldı, kesinlikle suçlamayı kabul etmiyorum. Benim hiçbir sabıkam yoktur. Olay günü aşırı derecede değil, orta derecede alkollüydüm. Kilisenin duvarına çıkma sebebim kalabalığı daha iyi görebilmek, atmosferi daha iyi yaşamaktı. Ozan bizimle kilise duvarına çıkmadı, sadece müzik açtı. İlk başta oranın kilise olduğunu bilseydim zaten oraya çıkmaz ya da dans etmezdim. Hiçbir suçlamayı kabul etmiyorum” şeklinde ifadeler kullandı.

PEŞ PEŞE TEPKİLER GELDİ

“TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı konuşmasında Kadiköy’de gerçekleşen saygısızca hareketi kabul etmenin mümkün olmayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Özellikle İstanbul Kadıköy’de bir kilise duvarının üstüne çıkılarak sergilenen saygısızlığı birliğimize beraberliğimize karşı bir provakasyon olarak görüyorum. Bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağız. Böyle bir edepsizliği bizim kabullenmemiz mümkün değildir. Hangi dinden olursa olsun kalkıp kesinlikle onların mabetlerine bu saldırıyı kabul etmemiz mümkün değildir.” ifadelerini kullandı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Kadıköy Surp Takavor Kilisesi’nin duvarının üstüne çıkan 2 kişinin, bu dini mekana gösterilmesi gereken saygıya yakışmayan davranışlarda bulunduğunu belirtti.

Çelik, “Surp Takavor Kilisesi’ne yönelik bu saygısızlığı kınıyoruz. Mabetlere yapılan saygısızlık herkese karşı saygısızlıktır. Camileri, kiliseleri, havraları hedef alan, dini mekanların saygınlığına yaraşmayan her türlü eylemi provokasyon olarak değerlendiriyoruz ve insanlık adına mahkum ediyoruz” dedi.

İLETİŞİM BAŞKANI ALTUN’DAN TEPKİ: MABEDLER KUTSALDIR, DOKUNULMAZDIR

İletişim Başkanı Fahrettin Altun da “Kadıköy Surp Takavor Kilisesi’ne yapılan saygısızlığı kınıyoruz. Din ve vicdan hürriyeti asıldır. Mabedler kutsaldır, dokunulmazdır. Bu saygısızlığı yapanlar hukuk önünde hesap vereceklerdir. Milletimiz, dün olduğu gibi bugün de bu tür kışkırtmalara prim vermeyecektir” mesajını paylaştı.

AK PARTİ GENEL BAŞKANVEKİLİ KURTULMUŞ: ASLA MÜSAMAHA EDİLMEZ

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, ‘Bizim medeniyetimizde dini mekanlarda hakaret ve alay içeren davranışlara asla müsamaha edilmez. İnsanlığa ve kutsal değerlere saldırı niteliği taşıyan bu provakatif ve çirkin eylemi şiddetle kınıyorum. Hukukun gerekeni süratle yapacağına inancım tamdır.’ dedi.

BAKAN SOYLU: SABAH 5.30’DA GÖZALTINA ALINDILAR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, ‘Kadıköy’de Ermeni Kilisesi’ne yapılan saygısızlıkla ilgili Kilise Vakfı YK Başkanı Arman Bükücüyan Beyefendi ile görüşerek üzüntülerimi dile getirdim. Kiliseye saygısızlığı yapan zanlılar, sabah 5.30’da İstanbul Emniyeti tarafından gözaltına alındı, hukuk süreci devam ediyor.’ ifadelerini kullandı.

Öte yandan olayla ilgili açıklama yapan Patrik II. Sahak, ‘Vuku bulan nahoş olayı kınıyorum.’ dedi.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI PROF. DR. ERBAŞ: ŞİDDETLE KINIYORUM

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da, ‘Kadıköy Surp Takavor Kilisesi’ne karşı yapılan saygısızlığı şiddetle kınıyorum. İnancımıza göre mabedlerin dokunulmazlığı vardır. Toplumun huzuruna kasteden, mabedlere ve kutsal değerlere karşı gösterilen bu saygısızca tutum asla kabul edilemez.’ açıklamasında bulundu.

2 ŞÜPHELİ HAKKINDA EV HAPSİ ŞEKLİNDEKİ ADLİ KONTROL TEDBİRİ UYGULANDI

Emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Kartal’daki Anadolu Adalet Sarayı’na getirilen 3 şüpheliyi de savcılık, konutu terk etmemek şeklindeki adli kontrol tedbirinin uygulanması talebiyle hakimliğe sevk etti. 

Anadolu 5. Sulh Ceza Hakimliği şüpheliler Ömer Faruk A. ve Yunus Emre U.’nun “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” suçundan konutu terk etmemek şeklindeki adli kontrol tedbiri uygulanmamasına karar verdi. 

Hakimlik, şüpheli Ozan Y. hakkında konutu terk etmemek şeklindeki adli kontrol tedbirinin uygulanması talebinin reddine karar verdi. Şüpheliler bu şekilde serbest bırakıldı. 

Canlı Borsa – Altın Fiyatları – Döviz Kurları için Bigpara

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.