Dolar 32,5905
Euro 34,8185
Altın 2.497,83
BİST 9.446,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 16°C
Parçalı Bulutlu
Trabzon
16°C
Parçalı Bulutlu
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 18°C
Sal 25°C




















“EL İNSAF YAHU !!!… BU NE BİÇİM TİCARET ?”

Köşe Yazarı , 2019 seçimlerinde Kandıra Belediye Başkan Aday Adayı, Sivil Toplum Lideri, Siyasetçi ,İşletmeci, Satış Pazarlama uzmanı, Yaklaşık 50 farklı alanda eğitim ve sertifika sahibi,Eğitimci, Danışman, Genel Müdür, CEO
28 Haziran 2021 11:31
765
A+
A-

Ticaret malların/ürünlerin üretim sürecinden tüketimine kadar geçen zamanda, ekonomik değer taşıyan başka nesneler ile değiştirilmesi, alışı ve satışı anlamında kullanılmaktadır. Ticaretin insanlık tarihindeki ilk şekli takastır. Takas yöntemi ile, mal ve hizmetler birbiri karşılığında değiş tokuş edilir.

Esnaf, kelime anlamı olarak sınıflar anlamına gelir. Bağımsız çalışan, yaptığı iş sermayeden ziyade kol ve beden gücüne dayanan girişimcileri tanımlamak için kullanılır. Zanaatkâr ve küçük ticarethane sahipleri esnaf olarak anılır. Esnaf ile taciri ayırmada temel olarak emek-sermaye yoğunluğu dikkate alınır.

Evet kıymetli dostlarım, ticaret ve esnafın tanımını yaptık. Şimdi gelelim asıl konumuza;

Eskiden idareciler ticari merkezler ve yollar geliştirmeye, halkı tarım sahalarını genişletmeye ve ticaret hacmini arttırmaya teşvik ederek, ticari anlamda hem esnafa kazançlar sağlamış,hemde tüketicilere menfaatler sağlamıştır.

Temel ekonomik işlevi devletimizin kalkınması,ayrıca siyasi ve mali çıkarlarını korumak için çalışan esnaflar ,her zaman devletimize sahip çıkmıştır.

Hz. Muhammed, kendisine “Geçimimizi helal yoldan temin için ne gibi işler yapalım?” diye soranlara “Ticaret yapın çünkü rızkın onda dokuzu ticarettedir” diye yol göstermiştir.
İnsanlığa huzurlu, dengeli ve hakkaniyetli bir hayatın yol haritasını çizen İslam, alışveriş ve ticaret ahlâkına dair de birtakım ilkeler koymuştur. Şüphesiz ticaret ahlâkının en önemli ilkesi kazancın helâl olmasıdır. Müslüman, sadece dünya kârına değil, çok daha önemli olan ahiret yatırımına ağırlık verir ve kazancına haram bulaştırmamaya özen gösterir. Yüce Allah’ın haram kıldığı şeyleri alıp satmaz. Helal olmayan yollardan servet edinmez. Haksız kazançtan, faizden, karaborsacılıktan, kamu malına el uzatmaktan ve vergi kaçırmaktan uzak durur. Ötekini yok eden, rakibini ortadan kaldırmaya çalışan tekelci ve fırsatçı bir anlayışı asla kabul etmez. Bencilliği değil, diğerkâmlığı şiar edinir. Kardeşim de kazansın anlayışıyla hareket eder.

Peki, günümüzde ticaret ve esnaflık nasıl yapılıyor?

Pandemi sürecinde devletimiz hem esnafa, hemde maddi durumu olmayan halkına yardımlarda bulundu. Ayrıca, zor durumda kalmış esnafa çok düşük faizli krediler verdi. Bazı fırsatçı esnaflar ne yaptı? Ürünlerinin fiyatlarını sürekli arttırıp, haksız kazanç elde etmek için uğraştılar. Pandemiyi bahane ederek, insanların almak zorunda olduğu temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarını şişirdikce şişirdiler… Bir ürüne ayda beş kere zam gelmez ki kardeşim!!! Yuh be kardeşim…

Maalesef, bazı fırsatçılar bu durumu devletimize lanse etmeye çalıştılar ve devletimize çamur attılar. Bu konuda devletimizin ne suçu var. Devletimiz tüm imkanlarını halkına sunmuş, esnafa da bütün kredi ve yardım musluklarını açmıştır. Devletimiz daha ne yapsın!!! El insaf yahu…

Her şeyi devletten beklemeyelim. Hem esnaf,hem işletmeler,hem yatırımcılar, hemde bizler elimizi taşın altına koymak zorundayız.

Ticaret yapalım, esnaflık yapalım.Amma velakin devletimiz için, halk için, insanlığa faydalı olmak için yapalım. Bizler yarın yok olabiliriz. Yalnız Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır. Bizler de devletimize layık bir vatandaş olmak zorundayız. Devletimiz ayakta kalacak ki, bizlerde ayakta kalalım.

Hepinize selamlarımı sunuyoruz…

Saygılarımla!!!

Ayhan Yalçın

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.