Dolar 32,3282
Euro 35,0649
Altın 2.282,13
BİST 8.998,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 18°C
Hafif Yağmurlu
Trabzon
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 19°C
Pts 21°C




















MARMARA DENİZİ YAŞASIN..

MARMARA DENİZİ YAŞASIN..
9 Haziran 2021 00:22
1.402
A+
A-

Denizlerdeki organik atık miktarının artışı, deniz suyu sıcaklığındaki yükselme ve denizlerdeki karışımların azalması gibi etkenler müsilaj oluşumunun sebepleri arasındadır.

Marmara Denizi uzun yıllardır evsel, endüstriyel ve tarımsal atıkların denize tam arıtılmadan verilmesinden kaynaklı olarak kirlilik baskısı altındadır. Küresel iklim değişikliği, Marmara Denizi’ni 40 yıllık ortalamadan 2,5 °C daha sıcak hale getirmiş ve denizdeki durağanlığı artırmıştır. Geçmişte zaman zaman karşımıza çıkan müsilaj sorunu, bu yıl yayıldığı alanın büyüklüğü, yoğunluğu ve zamansal uzunluğu nedeniyle doğal döngüsünün dışında kaygı verici bir hal almıştır.

📌Bugünkü haliyle Marmara Denizi ekosistemi büyük bir yaşamsal tehdit altındadır!

📌Sorunun çözülmesi için Marmara Denizi’ndeki kirlilik yükünün azaltılması, iklim değişikliğini dikkate alan yeni bir atık yönetim politikası geliştirilmesi ve tüm paydaşların katılımıyla acil eylem planı hazırlanması zorunludur.
#marmaradenizi #müsilaj #denizsalyası

Fotoğraf: Müsilaj altında ölmemek için,
boş bir pina kabuğuna çıkıp, ona sarılmış
bir deniz patlıcanı –

Ne kadar zengin olsan, ancak yiyebileceğin kadar yersin. Denize testiyi daldırsan, alabileceği kadar su alır, gerisi kalır.( Mevlana)

Yazan Hasan Sağlam

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.