Dolar 32,5496
Euro 34,9912
Altın 2.420,94
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 23°C
Az Bulutlu
Trabzon
23°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 18°C
Paz 17°C
Pts 17°C




















Pandemi Döneminde Adet Düzensizliği

Pandemi dönemiyle birlikte karşılaşılan sorunlardan biri de adet düzensizliği. Adet düzensizliğinin nedenleri ve yapılabilecekleri Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Öznur Dündar Akın sizler için anlattı.

24 Mayıs 2021 09:20
558
A+
A-

Stres adet düzenliğinin başlıca sebebi

Pandemi şartları ile beraber hayatın akışında birçok değişiklik meydana geldi. Hareketsizlik, uzun çalışma saatleri ve stres bunlardan sadece birkaçı. Özellikle stres seviyesinin yüksek olması adet düzeni için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Bunun sebebi ise stresin vücudumuzda kortizol seviyesini yükseltmesidir. Yükselen kortizol seviyesi hormonal düzensizliklere sebep olur.

Pandemi döneminde oluşan adet düzensizlikleri mutlaka takip altında tutulmalıdır. Uzun süre devam etmesini halinde uzman bir hekime başvurulması gerekir.

Adet düzenliğinin bir diğer sebebi ise yine stres kaynaklı böbrek üstü bezi ile tiroid hormonlarının seviyesinin değişmesidir. Uykunun düzenli hale getirilmesi bu konuda destek sağlamaktadır.

Her kadının adet döngüsü farklıdır. Ancak ideal olanı bir adet döngüsü için ortalama 28 gündür. Bu sürenin 7 gün kısa ya da 7 gün uzun olması normaldir. 21 günden kısa ya da 35 günden uzun sürelerde adet görme, kanama durumu, adet sırasında kanamanın az ya da çok olması ise adet düzensizliğidir. Yaşanan adet düzensizliği sorunu stres kaynaklı olsa bile uzun sürede tedavi edilmediğinde kalıcı hale gelerek kişinin hayatını olumsuz yönde etkiler.

Stres haricinde adet gecikme nedenleri arasında; çeşitli hastalıklar, ilerleyen yaş, aşırı spor yapılması, sık kilo alıp verme süreci vardır. Adet döngüsünün düzensiz olması kadınlarda stresin artması, ödem, huzursuzluğa sebep olur.

Evde uygulanabilecek basit yöntemler

Yaşanan adet düzensizliği sorunu stres kaynaklı ise evde alınabilecek önlemler sayesinde sürecin daha kolay geçmesi sağlanabilir. Ancak düzensizliğin devam etmesi halinde mutlaka alanında uzman bir doktora başvurulması gerekir.

Evde uygulanabilecek basit yöntemler ise;

  • Uyku düzenini belirlemek
  • Yoga ya da nefes egzersizleri yapmak
  • Aromaterapi kokularından yararlanmak
  • Sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliği olan bitki çayları tüketmek
  • Sağlıklı beslenme rutini
  • Düzenli egzersiz ya da basit esneme egzersizleri
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.