Dolar 32,3862
Euro 35,0429
Altın 2.326,30
BİST 9.137,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 16°C
Parçalı Bulutlu
Trabzon
16°C
Parçalı Bulutlu
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 20°C
Sal 20°C




















Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Hasan Tahsin SANİSOĞLU Tüp Bebek Tedavisini Anlattı

Yazar & Köşe Yazarı & Eğitmen
22 Nisan 2021 12:24
2.694
A+
A-

TÜP BEBEK UZMANI OP. DR. HASAN TAHSİN SANİSOĞLU:
“KISIRLIK ARTIYOR, ÇOCUK HAYALİNİZİ ERTELEMEYİN”

Bilindiği üzere tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kısırlık oranı her geçen gün artmaktadır.
Amerikan Üreme Sağlığı Derneği’nin yaptığı uyarıya göre, eğer bu artış eğilimi devam ederse 2050 yılında her bebek yardımcı üreme yöntemleri ile (yumurtama, aşılama ve tüp bebek) doğacak.

Genel olarak cinsel yönden aktif olan ve herhangi bir doğum kontrol yöntemi uygulamayan bir çiftin, bir yıl süre içerisinde gebelik elde edememesi durumuna kısırlık (infertilite) deniliyor.

Bütün dünya için ciddi bir sorun haline gelen kısırlığı, Trabzon’da çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere sağlık hizmeti sunan Op. Dr. Hasan Tahsin SANİSOĞLU ile konuştuk.

Medical Park Karadeniz Hastanesi bünyesinde, Karadeniz Bölgesi’nin ilk özel tüp bebek merkezi sorumlusu olan Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Opr. Dr. Hasan Tahsin SANİSOĞLU kısırlık sorunu ve tüp bebek tedavisi hakkında detaylı ve bir o kadar önemli açıklamalarda bulundu.

İşte her yönüyle tüp bebek tedavisi.

Tüp Bebek Nedir?

Doğurganlık açısından çeşit problemleri olan ve doğal yollardan çocuk sahibi olamayan çiftlerin, çocuk sahibi olabilmeleri için uygulanan tıbbi bir yöntemdir.
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin en çok tercih ettiği üreme tekniklerinden biri olan tüp bebek tedavisi aşılama başta olmak üzere en sık tercih edilen yöntemdir.

Tüp Bebek aşamaları nelerdir?

1.Adım ön görüşme ve çiftlerin değerlendirilmesi

Çiftin tıbbi geçmişi, geçirdiği hastalıklar, gördüğü tedaviler, gebelik, düşük gibi hikayeleri dinlenir. Tahlil sonuçları ve raporları varsa incelenir.
Kadın ve erkeğe ait kan tahlili, sperm tahlili, rahim filmi, kromozom analizi gibi tıbbi verileri üzerinden tüp bebek tedavi yöntemi planlanır.

2.Adım yumurtalıkların uyarılması ve yumurta oluşturulması

Yumurtalıklarda çok sayıda yumurta oluşması için yumurta geliştirici ilaçlar verilir ve iğne tedavisi uygulanır. Uygulanan tedavi hastanın yaşı ve yumurta rezervine göre değişmekte olup ortalama 8-12 gündür.

3.Adım yumurta toplama

Gelişmiş yumurtalar anestezi altında toplanır.Toplanan yumurta döllenme işlemi için laboratuvar koşullarında  saklanır. Bu süre içinde erkek sperm verir. Erkek doğal yoldan sperm veremiyorsa mikro TESE yöntemi ile sperm alınır.

4.Adım Tüp Bebek (IVF) veya microenjeksiyon (ICSI) uygulanması

Tüp Bebek (in vitro fertilizasyon) ilk yıllarda daha sık uygulanan bir yöntemdir. Döllenme olasılığı ICSI’ye göre daha düşük olduğundan tercih edilme oranı giderek düşmüştür.

Microenjeksiyon (ICSI) mikroskop altında spermin pipet yardımıyla direkt olarak yumurta içerisine enjekte edilmesidir. Günümüzde en yaygın olarak kullanılan yöntemdir. Yumurta sperm ile tek tek buluştuğu için döllenme oranı daha yüksektir. Sperm ile yumurta birleştikten sonra inkübatör adı verilen cihazlar içerisinde gelişimine göre 7 gün takip edilir. Bu cihazlar vücut ortamına uygun koşullara göre hazırlanmıştır.

5.Adım Embriyo Transferi

Laboratuvar ortamında 2-6 gün bekletilen döllenmiş yumurtalar, özel katater yardımıyla rahim içine yerleştirilir. 5-10 dakika süren bu işlem sırasında ağrı sızı beklenmez.

Kısırlık Nedenleri Nelerdir?
Kısırlık, erkek ya da kadın kaynaklı olabilir. Başlıca nedenler şunlardır:

Kadın yaşı, infertilite tedavisinde başarıyı etkileyen en önemli faktördür.

Yumurtlama Bozuklukları

Tuba-Peritoneal Bozukluklar

Rahim (uterin) bozuklukları

Açıklanamayan İnfertilite

Hormonal bozukluklar

Spermin yapısal bozuklukları

Genetik hastalıklar

Sigara ve alkol kullanımı

Çevresel faktörler

Kanser hastalığı

Beslenme bozuklukları

Obezite varlığı

Erken teşhis ve tedavi önemlidir.

Gebe kalamama şikayeti ile başvuran çiftlerde, infertilite probleminin ortaya çıkış nedenleri fazlasıyla değişiklik gösterir. Başvuru sonrasında her iki partnere yapılacak olan detaylı muayene ile problemin asıl kaynağı saptanabilir. Yapılan muayene kısırlık probleminin hangi partnerden kaynaklandığını, uygulanacak tedavi yöntemlerini ve tedavinin başarılı olma yüzdesini belirleme açısından son derece önemlidir.
Tüp bebek tedavisinde başarı şansı 35 yaş altı kadınlarda daha yüksektir. Kadının yaşı arttıkça yumurta sayısı ve kalitesi düşmektedir. Bu nedenle tedaviden beklenen başarı şansı da azalmaktadır.
Kadının yaşı 30-35 yaş arası ise ve 6 aylık süre boyunca korumasız ilişkiye rağmen gebe kalınamıyorsa derhal bir uzmana başvurulmalı.
Yine 35 yaş üstü kadınlar ise süre gözetmeksizin hemen bir uzmana başvurmalıdır.

Başarıyı Artıran Faktörler Nelerdir?

Tüp Bebek tedavisinde başarıyı artırmak için, tedaviyi uygulayacak merkezin koşulları ve kadrosu çok önemlidir. Doğru ve uygun koşullarda uygulanan yöntem başarı oranını artırır.

Bunun yanı sıra dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

Çiftler alkol ve sigara kullanımından kaçınmalı.

Stres ve kaygı yaratacak ortamlardan ve düşüncelerden uzak durulmalı.

Sağlıklı beslenme tercih edilmeli.

Vitamin açısından zengin olan kırmızı renkli meyve ve sebzeler tüketmeli.

Şeker, aşırı karbonhidrat, İşlenmiş besinler ve gazlı içecek tüketiminden uzak durulmalı.

Kişiye Özel Tedavi Uyguluyoruz
Yapılan araştırmalar, kısırlık probleminden 1/3 oranda erkeklerin, 1/3 oranda kadınların ve 1/3 oranda her iki partnerin sorumlu olduğunu ortaya koymaktadır. Dolayısıyla yapılacak tetkik ve girişimlerin bu doğrultuda seçilmesi gerekmektedir.
Kısırlık nedenini tespit edip en iyi çözümü sunuyoruz.
Kısırlık tedavilerinde kişiye özel tedaviler ön plana çıkıyor. Trabzon Tüp Bebek hastanın yaşı, yumurtalık rezervi, sperm sayısı, genetik yapısı, çevresel faktörler ve kısırlık süresi gibi pek çok sebep dikkate alınarak kişiye özel tedavi sağlanıyor.
Kısırlık teşhisinden, kişiye özel tüp bebek tedavilerine, yumurta dondurma ve genetik testlere kadar hizmet yelpazemiz mevcut…

14 Yılda Binlerce Mutlu Aile

Medical Park Karadeniz Hastanesi Tüp Bebek Merkezi’nde yardımcı üreme alanında en güncel tedavileri uyguluyoruz.

Yaklaşık 14 yıllık tüp bebek tecrübesinde binlerce ailenin çocuk sahibi olmasına vesile olduk.

Deneyimli uzman kadromuz ve teknolojik tıbbi alt yapımızla gebelik elde etmek isteyen çiftlere dünya standartlarında sağlık hizmeti sunuyoruz.

Deneyimli kadromuzun yanı sıra son teknolojiye sahip tüp bebek laboratuvarlarıyla tedavilerde yüksek başarı oranları elde edilmesini sağlıyoruz.

Teşhis ve tedavi aşamalarında kişisel düzeyde başarıyla ve azami hassasiyetle Tüp Bebek alanında her türlü tıbbi işlemleri yapabiliyoruz.

Uyguladığımız başlıca tedaviler:

IVF Tedavi

Yumurta Toplama

Yumurta Dondurma

Kök Hücre Tedavi

Embriyo Transferi

Fertilizasyon

Yumurtaların Uyarılması

Havuzlama Yöntemi (Pooling)

PGD-PGS (Genetik Tanı – Genetik Tarama)

Blastokist Transferi

Assisted Hatching (Zar İnceltme)

PICSI Tekniği

Spermiyogram

Mikroenjeksiyon (ICSI – Intrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu)

Mikromanipülasyon Teknikleri (Yardımcı Tarama, Blastomer Biyopsi)

Micro-Tese

Sperm Chip

Sperm Dondurma

Embriyo Dondurma / Saklama / Çözme

Ovulasyon İndüksiyon

Rahim İçi Aşılama

Endomteriozis Tedavisi

Polikistik Over Sendromu Tedavisi

Miyom/ Polip Tedavileri

Laparoskopik Cerrahi

Histeroskopik Cerrahi

Histerosalpingografi (HSG – Rahim Görüntüleme)

Gebelik Testi

Gebelik Takibi

Ayrıca arzu edenler Instagram hesabımı takibe alabilir;

@dr.hasantahsinsanisoglu  

Son olarak çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere şu mesajı vermek isterim:

Bebek sahibi olmada umutsuzluğa yer yok. Erken teşhis ve tedavi yöntemleri ile bebek sahibi olabilmek mümkün.

Unutmayın;

Yumurta varsa umut her zaman vardır. Özleminizi değil, bebeğinizi büyütün…

Ayfer M.BULUT, 22.04.2021

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.