Dolar 32,5556
Euro 34,8951
Altın 2.430,18
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 28°C
Az Bulutlu
Trabzon
28°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 18°C
Cts 18°C
Paz 18°C




















Hiç düşünülmemiş şeylerin peşine düşmek…

‘Kadınlar Kadınları Analiz Ediyor’un odak noktası, kadınların maruz kaldığı aile içi şiddet, ensest ve cinsel taciz… Kitabın asıl çarpıcı yanıysa ‘ana rahmi benzerliğindeki seans odası’nın ilk aşk, anne, cinsellik konularını kadınları analiz eden kadınlar perspektifiyle aktarmaya girişmesi.

Hiç düşünülmemiş şeylerin peşine düşmek…
14 Nisan 2021 16:43
406
A+
A-

Eğer bir kitap kadınların kadınları anlatması üzerine kurulsaydı pek az ilgi çekici olurdu. Oysa, kadın hastalar ve onların psikiyatrlarının/psikologlarının birbirlerine karşı konumlanışları üzerine oturduğunda, hayli merak uyandırır. Her ne kadar, doktor olan kadın tarafından dile dökülse de bu anlatılar, salt şahsi öyküler olmaktan çıkar, geneli, insanı ilgilendiren bir karaktere bürünür. Freud’dan beri psikanaliz, insanı araştırmayı sürdürüyor. Kendi iç eleştirisi içinde günbegün yeni boyutlar kazanıyor. Bu bağlamda, ‘Kadınlar Kadınları Analiz Ediyor’ 2019 yılında, İstanbul Psikanaliz Derneği ile Psike İstanbul’un ortaklaşa düzenledikleri seminer metinlerine dayanıyor. İki bölüm boyunca, psikiyatr ve psikologların bildiri, tahlil ve tartışmalarıyla karşılaşıyoruz. Odak noktasını ‘toplumsal cinsiyet sorunlarıyla bağlantılı olarak kadınların maruz kaldığı aile içi şiddet, ensest ve cinsel taciz gibi sorunlar’ oluşturuyor. Ancak kitabın asıl çarpıcı yanı ‘ana rahmi benzerliğindeki seans odasının ilk aşk, anne, cinsellik vb.’ konuları, kadınları analiz eden kadınlar perspektifiyle aktarmaya girişmesi.
Paola Mariotti, Elizabeth Skale, Ferhan Özenen, Gülgün Alptekin, Susann Heenen-Wolff, Udo Hock, Nahaleh Mostag, Hande Kılınç Kunt gibi nice uzman, teorik bilginin hasta kadar kendilik bilgisine nasıl dönüştüğünü örneklerle açıklamaya çalışıyorlar. Hastanın kadın, analistin de kadın olduğu bu süreçlerde eleştirel bir dil de kullanılıyor. ‘Toplumsal cinsiyet ve cinsel özdeşim meselelerinin özellikle bir kadın analistle kadın hasta arasında nasıl ortaya çıktığının’ irdelendiği bölümler dikkat çekici. ‘Evliliğinin akışını terapisti ile tekrar eden’ bir kadını gözlemlemek, haset kavramının karşılıklı etkileşime açılması insan benliğini anlamak açısından ilgi çekici. Analistin haz ilkesinin bir parçasına dönüştüğünü görmesi de başka bir yön. ‘Analistin hastanın kendi içsel sahnesindeki oyununun farkına varmadan hastayla sahneye çıkması ve onun için ayrılmış rolü oynaması’ bir kadınlık durumu olarak üzerinde düşünmeyi gerektiriyor.
Ferhan Özenen diğer yazılar kadar değerli sunumunda ‘kadınsılık ve muammalar’ına eğilirken, kız çocuğunun genç kızlık ve yetişkin kadınlık hallerinde yaşadığı dönüşümleri açıklıyor ve ‘kastrasyon’ kavramına özellikle dikkat çekiyor. ‘Analist cinsiyetli bir varlık olarak deneyimlenebilir mi?’ sorusunu ileri süren Özenen, onların preoidopal aktarımına daha fazla erişebilir olmalarını, Freud’un ‘uygun anne ikamesi’ kavramıyla tamamlıyor.
Susann Heenen-Wolff ise oldukça çetin bir konuya projeksiyon tutuyor. ‘Anne/Kız: Analitik süreçte tutkunun akıbeti’. Nahaleh Mostag’ın “Ataerkil bir toplumda, bir kadının başka bir kadınla ilişkisinde dolaylı bir saldırganlık ve nefret potansiyeli vardır” yorumunu, D.B. Stern’in “Psikanaliz hasta ve hastanın yaşamı hakkındaki gizli bir hakikatin aranması değildir. Daha ziyade merakla ve belirsizliğin kabulü vasıtasıyla daha önce muhtemelen hiç düşünülmemiş olan yapıların ortaya çıkışıdır” cümleleriyle beraber okumalı. Zaten kitabın aday olduğu mesele de bu, hiç düşünülmemiş olanların peşine düşmek.

KADINLAR KADINLARI ANALİZ EDİYOR Hiç düşünülmemiş şeylerin peşine düşmek...
Hazırlayan: Elda Abrevaya, Mrlis Tanık Sivri
Yapı Kredi Yayınları, 2021
136 sayfa, 20 TL.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.