Dolar 32,5042
Euro 34,8089
Altın 2.486,68
BİST 9.543,06
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 17°C
Az Bulutlu
Trabzon
17°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 18°C




















AYHAN YALÇIN;”HAYIRLI RAMAZANLAR DİLİYORUM “

Köşe Yazarı , 2019 seçimlerinde Kandıra Belediye Başkan Aday Adayı, Sivil Toplum Lideri, Siyasetçi ,İşletmeci, Satış Pazarlama uzmanı, Yaklaşık 50 farklı alanda eğitim ve sertifika sahibi,Eğitimci, Danışman, Genel Müdür, CEO
13 Nisan 2021 00:46
645
A+
A-

Oruç, belli bir zaman dilimi içerisinde; yiyecek, içecek veya her ikisinden de kaçınma eylemidir. Mutlak oruç ise, tüm yiyecek ve sıvılardan; genellikle önceden belirlenmiş bir veya birkaç gün kaçınma olarak tanımlanır. Diğer oruçlar, belli yiyecekler veya maddeleri sınırlayarak kısmen kısıtlayıcı olabilir.

İslamın beş şartından biri de Ramazan ayında oruç tutmaktır. Oruç; niyet ederek tan yerinin ağarmaya başlamasından (imsak vaktinden) itibaren güneş batıncaya kadar yememek, içmemek ve cinsel ilişkiden uzak durmak suretiyle yerine getirilen bir ibadettir. Oruç, hicretin ikinci yılında farz kılınmıştır.

Peygamberimiz bizlere buyuruyor ki : “Bir kimse inanarak ve mükâfatını umarak Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır.” Oruçlarımızı Allah’ın emri ile layıkıyla yerine getirdiğimizde, bizlerin bağışlanacağını ve günahlarımızdan arınacağımızı ,ayrıca affedileceğimizi müjdeleyen Peygamberimiz, oruç tutmanın önemini vurgulayarak bizleri müjdelemiştir.

Bizler, yalnız oruç tutmakla yetinmeyip, oruçla beraber onun manevi değerlerine gereken önemi vermeliyiz. Oruç, bizleri yalnızca yemek yemek, cinsi yakınlıkta bulunmak gibi eylemler yasaklanmakla kalmamış, bununla birlikte; orucun gerçek manasını ve ahlaki kaidelerini bozan her türlü davranış da yasaklanmıştır.

Oruçlu olmak, sadece mideyi aç bırakmak değildir. Bununla beraber yalandan uzak kalmak, dedikodu yapmamak, kötü söz kullanmamak, haram ve yasak olana bakmamak gerekir.
Oruç açma duası ile birlikte oruç açılır.
Oruç açmak için iftar duası da okunur. Duanın Türkçesi şöyledir: “Allah’ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı affeyle, orucumu kabul eyle.”

Oruçlu insan sabreder.Ayrıca, tokken açların halini anlamış olur. Ramazan ayında birlik ve beraberlik duygusu artar. Oruç,Allah’a en yakın olunan mübarek bir aydır. Onun içinde müslümanlar için çok değerli olan ve 11 ayın sultanı Ramazan orucumuzu layıkıyla tutmak nasip olur inşallah.

Bu vesile ile tüm İslam aleminin, bu ulvi mübarek Ramazan ayında tüm ibadetlerimizin makbul ve kabul olmasını diliyorum.
Hayırlı Ramazanlar…
Ayhan Yalçın

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.