Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 19°C
Hafif Yağmurlu
Trabzon
19°C
Hafif Yağmurlu
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 23°C
Çar 23°C




















“UÇAKLARIMIZ NİÇİN DÜŞÜYOR???”

Köşe Yazarı , 2019 seçimlerinde Kandıra Belediye Başkan Aday Adayı, Sivil Toplum Lideri, Siyasetçi ,İşletmeci, Satış Pazarlama uzmanı, Yaklaşık 50 farklı alanda eğitim ve sertifika sahibi,Eğitimci, Danışman, Genel Müdür, CEO
7 Nisan 2021 23:50
1.171
A+
A-

Konya’da eğitim uçuşu sırasında kaza kırıma uğrayan Hava Kuvvetlerimize ait NF-5 uçağımızın pilotu Yüzbaşı Pilot Burak Gençcelep şehit olmuştur.

Kahraman Pilotumuza Allah’tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve Yüce Türk Milletine başsağlığı ve sabır dileriz.
Kahraman pilotumuza Allah’tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve yüce Türk milletine başsağlığı ve sabırlar diliyoruz.

Son yıllarda askeri ucaklar ya kaza yapıyor, yada düşüyor. Hepsinin düşme sebebi farklı olsa da, canımız yansa da, şehitlerimize üzülsek de, asıl yapılması gereken vee araştırılması gereken konu askeri uçaklarının niye düştüğüdür.

Bu konuda teknik uzman değilim, yada bilirkişi değilim. Ama, bir basın mensubu olarak bu konuda bir araştırma yapmak gerektiğini düşündük. Uçakların bir çok düşme sebebi olduğunu gördük.Bu sebeplerden bir kaçı aşağıda maddeler halinde anlatılmıştır;

Günümüzde ulaşım aracı olarak uçaklar,en güvenli ulaşım hava yolu araçlarıdır. Uçaklarda ki meydana gelen kazalar, ölüm boyutlarının büyüklüğü ve uçakların teknolojik üstünlüklerine göre ikiye ayrılıyor. En çok kaza uçağın iniş ve kalkışında meydana geliyor.

Uçakların tüm sistemleri normal çalışırken ve her şey kontrol altında iken,uçak kötü bir şekilde yerle temas eder. Bu kazalara bazen kötü hava şartları, önemsiz arızalar ya da istemeyen olaylar neden olur.

Terörist, uçak kaçırma ve intiharlar.

Uçuş saati çok fazla olan uçaklarda metal yorgunluğundan oluşan yırtılma ile uçağın içindeki hava basıncının uçağın bir bölümünü parçalanabiliyor. Bunun sonucunda açılan delikten kemerlerini bağlamamış yolcular kopan koltuklarla beraber dışarıya uçabilmektedir.

Bazen yırtılma bölgesinde uçak için en hayati önem taşıyan kontrol kabloları veya hidrolik sistemi hasara uğrayabilir. En büyük tehlike bu olup yangın çıkmasına veya uçağın kontrolsüz kalmasına sebep olabiliyor.
Uçak motorunun infilak etmesi bunun neticesi oluşan yangın veya gövde parçalanması:

Uçak basınç sisteminde arıza veya pilot tarafından devreye konulmaması neticesinde pilotların bayılması:
Bunun neticesi uçak otomatik pilot kontrolünde yakıtı bitene kadar normal bir şekilde uçar, yakıt bitince düşer.

Yakıt tankının infilak etmesi.

Aniden oluşan uçuş kontrol kumanda arızası: Bunlar genellikle mühendislik ve imalat hatasıdır. Çok nadir arıza verirler. Genellikle başka bir arızanın neticesi oluşurlar. (Motor parçalanması, gövde patlaması gibi)

Uçaktaki kapı veya kapakların doğru kapatılıp kilitlenmemesi veya bunları kapatıp kilitleyen mekanizmada arıza veya imalat hatası olması kaza nedenleri arasındadır.

Yangın: Uçuş ekibini en çaresiz bırakan en tehlikeli ve çok sık olan bir kaza tipidir.

Genellikle elektrik arızasından çıkar.
Yıldırım çarpması: Bu genellikle alçak irtifalarda ve fırtınalı havalarda olur.

Sebepleri ne olursa olsun, kazalara davetiye çıkartmamak için biraz daha tedbirler artırmak ve kontrollerin daha sıklıkla yapılması mı gerekiyor, onun kararlarını bu alanda uzman ve teknik ekibin araştırması gerektiği konusunda yorum yapmak haddime düşmez diye düşünüyorum. Ama, uçakların düşme sebebi, yada sebepleri mutlaka vardır.
Bu vesile ile tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz.
Saygılarımla!!!
Ayhan Yalçın

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.