Dolar 32,4781
Euro 34,9319
Altın 2.435,57
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 23°C
Hafif Yağmurlu
Trabzon
23°C
Hafif Yağmurlu
Cum 18°C
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 18°C




















Umut ve Yaşam Derneği’nin 1-7 Nisan Kanser Haftası Mesajı

Yazar & Köşe Yazarı & Eğitmen
5 Nisan 2021 10:54
4.290
A+
A-

Kanser ve kanserden korunma konusunda farkındalığı artırmak için ülkemizde, her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında “Ulusal Kanser Haftası” etkinlikleri düzenlenmektedir.

Kanser, vücudumuzdaki hücrelerin kontrolsüz ve anormal çoğalması olarak tanımlanabilir.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde  230 bin kişiye kanser tanısı konmuş olup, ölüm oranlarnda ise yüzde otuz  azalma görülmektedir.
Ülkemizde ve dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alması nedeniyle önemli bir toplum sağlığı sorunudur.
Yaşam tarzı, genetiksel ve çevresel etkenler  kanser oluşumuna neden olan faktörler arasındadır.
Yaygın görülen kanserlerin en az üçte biri daha sağlıklı bir yaşam tarzı ile önlenebilir.
Sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi, tütün ürünlerinden uzak durulması, fiziksel aktivitenin artırılması, alkol kullanımının azaltılması, ultraviyole radyasyona maruz kalınmaması, mesleksel ve çevresel nedenlerle toksik maddelere maruziyetlerin önüne geçilmesi kanserden korunmak için alınabilecek önlemler arasındadır.

Karadeniz Bölgesinde ki kanser hastası ve yakınlarına maddi manevi destek olmak amacıyla kurulan Umut ve Yaşam Derneğinin Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Nimet Baki, derneğin faaliyetleri hakkında şunları ifade etti:
“Umut ve Yaşam Derneği olarak kanser konusunda farkındalık yaratma çalışmalarına devam ediyoruz. Herkesin de kanser konusunda farkındalık yaratmasını istiyoruz.
22 ilde temsilciliğimiz bulunmaktadır. Amacımız tüm Türkiye de yaygınlaşabilmek, farkındalığı daha da artırabilmek ve daha çok ihtiyaçlı aileye ulaşabilmek.
Kansere karşı mücadelede farkındalığımızın yanı sıra birbirimizden güç almamız çok önemli. Kansersiz bir yaşam hayalimize ortak olun, risklerin farkında olun. Sevgiyle, el ele her zorluğu aşabileceğimize inanın.
Umut ve Yaşam Derneği olarak biz buna inandık ve yaşadığımız zorlu pandemi sürecinde daha fazla risk altında olan kanser hastalarının korunması, hastaların ve ailelerin yaşadıkları zorluklar karşısında biraz olsun nefes alabilmeleri için ayni ve nakdi yardımlar da dahil birçok yardım kampanyaları  düzenledik.
Gönüllü destekçiler ile maddi imkanı olmayan kanser hastalarının yanında olabilmek için var gücümüzle çalışıyoruz.
Türkiye genelinde birçok kanser hastası ve yakınlarına maddi ve manevi destekte bulunduk ve bulunmaya devam ediyoruz
Geçtiğimiz dönemler ve pandemi dönemi dahil yüzlerce kanser hastasının yüreğine dokunduk ve destek olduk.
Kanserle savaşın her aşamasında, tedavi gören çocukları yalnız bırakmıyoruz.

Her hafta Türkiye nin bir çok ilinde tedavi gören kanser hastası çocukların dileklerini  gerçekleştiriyoruz. Kanser hastası çocuklar uzaktan eğitimden mahrum kalmasınlar diye 800  çocuğa tablet hediye ettik.
Bazen akülü araba, arabalı yatak, dolap bazen de  kırtasiye malzemeler, eşofman, kıyafet, salıncak, bebek arabası, hijyenik malzemeler, bez,mama vb. gönderiyoruz.
Yaklaşan Ramazan ayında da ihtiyaçlı olan kanser hastalarının yanında olunacak ve gıda yardımı dağıtılacaktır.”

Öte yandan çağımızın ürkütücü hastalığı olan kanser hakkında şu bilgileri paylaştı:
“Pandemi belki de günün birinde bitecek ama kanser erken teşhis edilmezse can almaya devam edecek.
Gelecekte kanser daha çok, az gelişmiş ülkelerde görülecek. Bizim ülkemizde kanser vakalarında çok artış beklemiyoruz.


Tüm dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de en çok meme kanseri, akciğer kanseri , kolon kanseri ve mesane kanseri fazla gözlenmektedir.
Gittikçe azalmakla birlikte  mide kanseri karşımıza çıkmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü, her yıl dünya çapında 311.000 kadının erken ve doğru tanı, aşılama ve tedavi ile neredeyse tamamıyla önlenebilen bir hastalık olan rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybettiğini tahmin ettiklerini belirtiyor.

Meme kanseri pandemi ile birlikte arttı. Önceden akciğer kanseri en sık görülen kanser türü iken, meme kanseri de son yıllarda Akciğer kanseri ile yakın oranlarda görülmeye başladı.
Hiçbir bir meme kanserinin 4. Evrede yakalanmasını istemiyoruz.1. Evrede yakalamak istiyoruz.
Memekanserlerini de erken evrede yakalamak mümkün.

Her yıl 14 milyon kişi kansere yakalanıyor ve 8,2 milyon kişi kanser nedeniyle ölüyor…
Global Cancer Observatory (GLOBOCAN) verilerine göre en sık görülen kanser türleri sırasıyla;
Akciğer (2.1 milyon)
Meme (2.09 milyon)
Kalın bağırsak (1.8 milyon)
Prostat (1.3 milyon)
Mide (1 milyon) kanseridir.

Her hastalıkta olduğu gibi kanser tedavisinde de ERKEN TEŞHİS çok önemlidir. Kanser şüphesi olanların bir an önce sağlık kontrolünden geçmesini öneriyoruz.
Kanser hastalıklarında, tümörün vücuttaki yaygınlığı ile tedaviye alınan cevap birbiriyle ilgilidir. Kanserli hücreler, erken teşhis edildiğinde kanser vakalarında %90 iyileşme görülmüştür.
Ayrıca tedaviyi de aksatmamak ve düzenli kontrollere gidilmesi gerekiyor. Korona nedeniyle kanser tedavisi ertelenmesi kabul edilemez. Oral yoldan, evden ilaçlar alınabilir. Ama hastaneye gidilmesi gerekiyorsa maske, mesafe hijyen kurallarına uyup mümkünse toplu taşıma araçlarını kullanmadan kontrollere gidilmesini öneriyoruz. Erken teşhis hayatımızı kurtarır. Kendimize değer verelim geç kalmayalım. Bizim için çok değerlisiniz.”

Değerli hocamız son olarak şunları ifade etti:
“En zor günlerimizde bizi gönülden destekleyen ve her koşulda yürekten çabalayan gönüllülerimize sonsuz teşekkürlerimizi sunuyor ve herkesi kanser hastalarının gönüllü destekçileri olmaya davet ediyoruz.
Umut varsa Yaşam da vardır…”


Dr.Nimet Baki
Umut ve Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
umutveyasam.org
05324910589
05335445633

Kanser, önlenebilir ve erken teşhisle tedavi edilebilir bir hastalıktır.
UNUTMAYALIM Kİ ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR…

Ayfer M.BULUT, 05.04.20210

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.