Dolar 32,3228
Euro 35,1013
Altın 2.301,52
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 17°C
Hafif Yağmurlu
Trabzon
17°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 20°C




















A Vitamini Hangi Besinlerde Var? İşte A Vitamininin Faydaları

Hastalıklara karşı adeta koruyucu bir kalkan görevi üstlenen A vitaminin faydaları saymakla bitmiyor. Peki A vitamini hangi besinlerde bulunuyor? İşte A vitamini hakkında merak edilen tüm soruların yanıtları….

A Vitamini Hangi Besinlerde Var? İşte A Vitamininin Faydaları
28 Mart 2021 10:44
247
A+
A-

A vitamini; göz sağlığı, üreme, kemik sağlığı, enfeksiyonlara karşı direncin artması, kan yapımında gerekli bir vitamindir. Kansere karşı korunma sağlamasının yanında kemik dokusunun ve üreme sisteminin gelişimine de katkıda bulunur. 

Yaşlanmaya bağlı hastalıklara karşı koruyucu bir etki gösterebilir.

A vitamini gözlerinizin karanlıkta normal olarak görmesine ve alacakaranlığa alışmasına yardım eder.

Bağırsak ve deri gibi epitel doku yapımı, gelişimi ve korunmasında görev alır.

Solunum ve üreme sistemi ile sindirim sisteminde, ağız, mide, ince bağırsaklarda ve idrar yollarındaki deri ve dokuların sağlıklı kalmasına yardımcı olarak enfeksiyonlara karşı koyan bir vitamindir.

A vitamini eksikliği nelere sebep olur?

A vitamini yetersiz tüketildiği durumlarda kişilerin böbreklerinde ve sindirim organlarında bozukluklar görülebilir.

Ayrıca A vitamini eksikliği yağ emiliminde bozukluklara, kistik fibrozis, çölyak, crohn hastalığı gibi metabolik hastalıklara, hepatit, siroz gibi karaciğer hastalıklarına, ateşli enfeksiyon hastalıklarına, hatta düşük doğum ya da prematüre doğuma sebep olabilir.

A vitamini hangi besinlerde bulunur?

Yumurta: Protein kalitesi yüksek olan yumurta, A vitaminini de yüksek oranda içermektedir.

Balık: Haftada 2 veya 3 kez balık tükettiğinizde A vitamini alımına katkı sağlarsınız. Balık yağında A vitamini bulunur.

Süt: Her gün ortalama 1 bardak süt tüketmelisiniz. Kalsiyum ve fosfor kaynağı süt, A vitamini de içerir.

Tereyağı: A vitamininden zengin tereyağını da miktarına ve tüketim sıklığına dikkat ederek tercih edebilirsiniz.

Sebzeler: Yeterli A vitamini alımı için beslenmenizde sarı ve yeşil meyve sebzeler; roka, ıspanak, brokoli, bezelye gibi yeşil sebzeler; havuç, tatlı patates, papaya, turuncu kavun, mango, bal kabağı gibi sarı-turuncu sebze ve meyveler tüketebilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.