Dolar 32,3675
Euro 35,0041
Altın 2.323,31
BİST 9.088,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 16°C
Parçalı Bulutlu
Trabzon
16°C
Parçalı Bulutlu
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 20°C




















“SU GİBİ AZİZ OLALIM “

Köşe Yazarı , 2019 seçimlerinde Kandıra Belediye Başkan Aday Adayı, Sivil Toplum Lideri, Siyasetçi ,İşletmeci, Satış Pazarlama uzmanı, Yaklaşık 50 farklı alanda eğitim ve sertifika sahibi,Eğitimci, Danışman, Genel Müdür, CEO
25 Mart 2021 01:04
1.386
A+
A-

Marmara Bölgesi’nin önemli illerinden biri olan Kocaeli’miz,sanayii,tarım ve turizm gelirleri olarak,çok güçlü bir yapıya sahiptir.Özellikle,çok güçlü markaları bünyesinde barındıran ve vergi gelirleri açısından çok büyük sanayii devlerine ev sahipliği yapmaktadır.Ford,Tüpraş,Petkim,Hyundai gibi dünya devleri Kocaeli’de üretim yapmakta olup,binlerce işçinin ekmek kapısı olmaktadır.
Ayrıca,tarımsal alanda’da ciddi üretim ağına sahiptir.Özellikle,Kandıra bölgesinde tarım ürünlerinin üretimi çiftçimize önemli gelirler getirmektedir.Zamanla unutulmuş Kandıra hindisinide unutmamak gerekir.Şu an KBB Başkanlığı hindi yetiştirilmesi konusunda ciddi adımlar atmıştır.Ayrıca tekstilde önemli bir yere sahip keten üretimi içinde çiftçiye teşvikler verilmiştir.
Ayrıca,Kandıra’da yetişen biber,karpuz piyasada Kandıra ürünüdür diye satılmaktadır.Birde bunun yanında Kandıra yoğurdunuda asla unutmamak gerekir.Türkiye’nin her bölgesinde çok meşhur olan,bıçakla kesilen Kandıra yoğurdunun tadına doyulmaz.Yaş meyve ve sebze üretiminde Kocaeli’nin en büyük gelir kaynaklarından biridir.
Birde meşhur Çenesuyumuz var.
Çene Suyu, Kocaeli yarımadasının en meşhur ve en kaliteli içme suyudur. Kaynağı, Kocaeli’nin Derince ilçesindeki en yüksek yeri 645 metre rakımlı Çene Dağı’ndadır. İçinde kireç bulunmaması, Alüminyum oranının yüksek, iletkenliğinin düşük olması ve kendine has tadıyla Çene Suyu Kocaeli için çok önemlidir. Çenesuyu tatlı bir su olarak bilinmektedir. 19.yy’da lezzetiyle öne çıkmış, ondan çokca bahsedilmiş, ünü önce Saray’a kadar gitmiş ve suyun kaynağı padişah tarafından ziyaret edilmiştir.
Bu yüzden İstanbul’da da bilinen ve aranan bir su olmuştur. İzmit’ten İstanbul’a gelenlerin hediye niyetine Çenesuyu getirmeleri istenmiştir.
Çene Suyu, 19.yy.da önce pişmiş topraktan yapılan borularla, 20.yy’da ise demir borularla şehre getirilmiş ve 1933 yılından itibaren şişelenerek ticari bir ürün halini almıştır.
Çene Dağı’ndan çıkan suyun methi 19.yy boyunca, tarihi kayıtlarda ve çeşitli metinlerde de yer almıştır.
E-5 yapılmadan önce İzmit körfezi çevresindeki İstanbul’a giden bütün eski yollar deniz kenarından değil, daha içeride olan Çenedağından geçmektedir. Çene Suyu’nun şöhretinin nedenlerinden biri de bu yolların, bu su kaynaklarına uğramasıdır. Yakın çevredeki tarihi kalıntıların varlığı ile Çene Suyu’nun kaynağı; hem İzmit-İstanbul, hem de Körfez-Ağva istikametine doğru çeşitli güzergahların geçiş noktası olarak görülmektedir. Bu nedenle, Çene dağı üzerindeki su kaynakları isimleri verilmeden tatlı su olarak pek çok tarihi metinde de yer bulmaktadır.
Evliya Çelebi (1611-1684) seyahatlerinde İzmit’e birkaç defa uğramıştır. İzmit’i çok
sevmiş ve bunu seyehatnamesinde belirtmiştir.
Bir zamanlar “Cumhuriyet Suyu” “Gazi Suyu” adları da verilen bu memba suyuna; bugünkü Çenesuyu adını bizzat Atatürk vermiştir.
Atatürk İzmit’e geldiğinde “Çenesuyu” çeşmesi tren garında açılmış ve adına “Gazi Suyu” adı verilmişti.
Atatürk neden bu adın verildiğini sorduğunda adınıza saygı dolayısıyla böyle bir ad verildi cevabını almış bunun basit bir yağcılık olduğunu anlayan Atatürk, suyun ana kaynağının Çenedağı olduğunu soruşturup öğrenince de derhal adının Çenesuyu olarak aslına uygun bir ad almasını söylemiştir.”
Kaşık tesisleri eski Topallar köyünün şimdiki Çınarlı mahallesinin E-5 girişinde onlarca yıldır halka hizmet vermektedir.
Türkiye’nin çeşitli illerinde Çenesuyu markası ile satışı yapılmaktadır.Ama,İstanbul’da çok nadir görüyorum.Sanırım çok fazla satış ağına sahip değil.
Aslında bu gibi su kaynaklarının kıymetini bilmek lazım.Çünkü,gelecekte savaşların bir çoğu su yüzünden olacaktır.İleride,su altın kadar değerli olacaktır.Çoğu ülkenin su sorunu vardır.Bir çok ülke bize su konusunda muhtaçlık duyacaktır.O yüzden suyun önemini kavramalı ve değerini bilmeliyiz.Arap yarımadasında petrol ne kadar öneme sahipse,su kaynaklarıda o kadar önem kazanacaktır.
Allah(CC)’ın bize bahşettiği bu nimetin değerini bilelim ve tüm su kaynaklarımız koruyalım.
Hepinize sağlıklı bir hafta sonu diliyorum.
Ayhan Yalçın

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.