Dolar 32,3195
Euro 35,0491
Altın 2.308,99
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 17°C
Hafif Yağmurlu
Trabzon
17°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 20°C




















CHP’Lİ AHMET KAYA’DAN AKP’YE DOĞALGAZ GÖNDERMESİ… “HÜKÜMET, NE ZAMAN SIKIŞSA GAZ ÇIKARIYOR”

CHP’Lİ AHMET KAYA’DAN AKP’YE DOĞALGAZ GÖNDERMESİ…  “HÜKÜMET, NE ZAMAN SIKIŞSA GAZ ÇIKARIYOR”
18 Mart 2021 11:38
304
A+
A-

CHP’Lİ AHMET KAYA’DAN AKP’YE DOĞALGAZ GÖNDERMESİ…

“HÜKÜMET, NE ZAMAN SIKIŞSA GAZ ÇIKARIYOR”

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, KİT Komisyonu görüşmelerinde, AKP’nin yıllardır petrol ve doğalgaz bulunduğuna dair müjdeler verdiğine dikkat çekerek, “AKP’nin on dokuz yıllık iktidar dönemi âdeta bir gaz bulma ve gaz çıkarma dönemi gibi. AKP, ne zaman siyaseten sıkışsa ‘gaz bulduk, gaz çıkarıyoruz’ diye haber yapıyor. Gaz buluyorsunuz da bu kadar gazı ne yapıyorsunuz? Ve ne zaman gaz bulsak; bakıyorsunuz, hemen arkasından bir seçim dönemine giriyoruz. Acaba bu gaz bulma hikâyeleri seçim malzemesi mi yapılıyor” dedi.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nun, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Kurumu görüşmelerinde; AKP Hükümeti döneminde doğalgaz ve petrol keşfine ilişkin ne kadar haber varsa tek tek sıraladı ve “Yıllardır doğalgaz, petrol buluyoruz ama şu ana kadar bu konuyla ilgili ‘bulduk, çıkardık, kullanıma sunduk’ diye bir haberi hiç duymadık. Yani bu kadar gaz bulup da çıkaramayan bir başka ülke var mıdır? Buluyoruz da bulduğumuz bu gazı ne yapıyoruz? Yoksa biri bizi gaza mı getiriyor? AKP Hükûmeti ne zaman siyaseten sıkışsa gaz çıkarıyor” dedi. TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin ve yönetim kurulu üyelerinin de hazır bulunduğu görüşmelerde Kaya, AKP’nin doğalgaz müjdelerini şöyle sıraladı;

BİRİ BİZİ GAZA MI GETİRİYOR?

“Ülkemizde doğalgaz bulunmasıyla ilgili basında alabildiğine haberler çıkmış. 9 Eylül 2004 ‘Akçakoca’da doğal gaz bulundu’ diye bir haber paylaşıldı, müjde olarak sunuldu. Tabii, bütün bu sunulan müjdelere, haberlere hepimiz millet olarak seviniyoruz ve İnşallah doğrudur diyoruz. 26 Kasım 2006 yine Akçakoca’da doğal gazdan sonra petrol bulunduğu müjdelenmiş. Sonra 20 Mayıs 2007’de ‘Karadeniz doğal gazı devreye girdi’ diye manşet var. 26 Ağustos 2007 ‘Karadeniz’de petrol ağlara takıldı’ diye bir haber var. 15 Mayıs 2009’da ‘Sakarya’da doğal gaz bulundu’ haberleri var.       17 Haziran 2010’da ‘doğal gaz rezervi bulundu’ haberleri var. Batı Karadeniz açıklarında 1.600 metre derinlikte; 29 Mart 2011’de TPAO’dan sevindiren Akçakoca açıklaması gelmiş, Düzce’nin Akçakoca ilçesi açıklarında 250 bin metreküp olan doğal gaz üretimleriyle ilgili bir haber çıkmış. Bakan Yıldız, açıklama yapmış 25 Ağustos 2012’de ‘Petrol bulduk ama çıkaramıyoruz’ diye bir haber. Akçakoca açıklarındaki doğal gaz platformunda incelemelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Hakkâri civarlarında önemli miktarda petrol bulgusuna ulaştıklarını kaydetmiş.  10 Mart 2013 ‘Karadeniz petrol ve doğal gazda yeni merkez oldu’ diye bir manşet atılmış. Karadeniz’de ciddi petrol ve doğal gaz rezervi bulunduğunu açıklamışlar. 1 Nisan 2013’te Taksim’de doğal gaz bulunduğu açıklanmış, 38 milyar metreküpe varan bir rezervden bahsedilmiş. 29 Haziran 2020’de Akçakoca’da bir doğalgaz keşfinin daha olduğunu o dönemin Bakanı Fatih Dönmez Bey açıklamış ve son olarak Sayın Cumhurbaşkanı 21 Ağustos 2020’de Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keyfinin Karadeniz’de gerçekleştiğini açıklamıştı.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2020 ağustos ayında müjdelendiği son doğal gaz keşfinin akıbetine ilişkin sorular soran Kaya, TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin’e “TPAO’nun bu konudaki çalışmaları nelerdir? Bulunan doğal gazın işlenmesi çalışmalarına kaç yılda geçilecek, kaç yılda doğal gaz kullanılabilir hâle gelecektir? Bu doğal gaz keşfi konusunda BOTAŞ ile iş birliği yapılacağı söyleniyordu, bu iş birliği safhasına ne zaman geçilecek, BOTAŞ bu meseleye ne zaman dâhil edilecektir?” sorularını yöneltti.

ÖNCE GAZ, SONRA SEÇİM…

AKP Hükümeti’nin ne zaman sıkışsa ve ne zaman bir seçim düşünse gaz ve petrol bulduğu açıklamaları yaptığına da değinen Kaya, her müjdeden sonra gerçekleşen seçimlere atıfta bulunarak, şunları söyledi:

“21 Ocak 2010 tarihinde ‘TPAO Şırnak’taki Cudi Dağı’nda 3.250 metrede petrol buldu’ diye müjde verilmiş, hemen arkasından 12 Eylül 2010’da seçim olmuş, yani bir referandum yapılmış. 7 Şubat 2014’te Diyarbakır’da Türkiye’nin 40-50 yıl ihtiyacını karşılayacak kadar kaya gazı bulunduğu müjdelenmiş, hemen arkasından 30 Mart 2014’te yerel seçimler yapılmış. 9 Ocak 2015’te Trakya’da faaliyet gösteren Kanada menşeili Marsa Enerji Firması’nın Trakya Poyraz’da 600 milyon metreküp doğal gaz bulduğu müjdelendi, hemen akabinde 7 Haziran 2015’te yine seçimler olmuş. 14 Ekim 2015’te Lukoil, PanAtlantic ve Romgaz şirketlerini tam 30 milyar metreküp doğal gaz rezervi buldukları müjdelendi, ne hikmetse o dönem seçim olmamış. 16 Mayıs 2018’de CNN’de Batman, Mardin ve Şırnak’ta büyük petrol rezervlerinin bulunduğu müjdelenmiş, 24 Haziran 2018’de Cumhurbaşkanlığı seçimleri oldu. 8 Şubat 2019’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Trakya’da doğal gaz bulduklarını müjdeledi, 31 Mart 2019’da da yerel seçimler oldu. Yani ne zaman gaz bulsak; bakıyorsunuz, hemen arkasından bir seçim dönemine giriyoruz. Acaba bu gaz bulma hikâyeleri seçim malzemesi mi yapılıyor?”

Ahmet KAYA
CHP Trabzon Milletvekili

TBMM KİT Komisyonu Üyesi
Tel: 0312 420 5638
E-Posta: Ahmet.Kaya@tbmm.gov.tr
Web: [www.ahmetkayachp.net]www.ahmetkayachp.net
Facebook: facebook.com/ahmetkaya61

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.