Dolar 32,6000
Euro 34,8429
Altın 2.494,51
BİST 9.535,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 16°C
Parçalı Bulutlu
Trabzon
16°C
Parçalı Bulutlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 19°C
Sal 25°C




















Türk futbolu için. Hayal edebilirseniz, gerçekleştirebilirsiniz.

Türk futbolu için. Hayal edebilirseniz, gerçekleştirebilirsiniz.
11 Mart 2021 11:47
2.803
A+
A-

Avrupa’daki başarılı temsilcimiz Yılmaz Şahin ile kariyeri ve gelecek planları üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
2004 yılında başladığım futbol yaşamıma 2018 yılına kadar ülkemizin farklı şehirlerinde amatör olarak futbol oynayıp, üniversite eğitimimi devam ettirdim. 2013 yılında Dumlupınar Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu Antrenörlük Bölümünü kazandım. Bir senesi Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi olmak kaydı ile 2017 yılında mezun oldum. Üniversite yıllarında hem futbol oynayıp hem de elimden geldiği kadar kendimi geliştirmek için yabancı diller öğrenmeye ve teorik olarak aldığım futbol eğitimini pratiğe dökmek adına birçok takımda antrenörlük yaptım. Üniversite yıllarında Amerika deneyimim sayesinde uluslararası tecrübenin önemini anlamıştım, daha sonra İspanya’nın Vigo Üniversitesinde bir yıla yakın spor servisinde staj yapma şansını yakaladım. Daha sonra Real Madrid üniversitesinden master için kabul alsam da maddi yetersizlikler neticesinde Türkiye’ye geri döndüm.

Oradan dönüşüm Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsün yüksek lisans eğitimine başlamam için bir vesile oldu. Tez çalışmam için “Spor Motivasyonu” üzerine çalışma yapmak adına hocamın destekleri ve yönlendirmesi ile Portekiz “The University of Trás-os-Montes and Alto Douro” okulunda bir dönem eğitim aldım. Tez sürecinde Prof. Vitor Macas gibi bir futbol duayeni hocanın öğrencisi olmam yanı sıra Portekiz ikinci lig takımlarından Vila Real kadın takımında yardımcı antrenörlük yaptım. Buradaki diğer bir deneyimim ise oyuncu izleme üzerine oldu. Portekiz’de yapılan U23 turnuvasında Hollanda’lı bir menajerlik firması için iki ayrı maç izledim ve raporlarımı sundum. Aynı yıllar İngiltere’den bir akademiden staj kabulü alsam da maalesef vize alamadığım için gidememek beni fazlasıyla üzmüştü.

Tez çalışmam için Portekiz’in ünlü takımlarından Braga fc gibi takımların içinde olduğu olduğu Türkiye Portekiz kadın futbolcuların motivasyon değerlerini karşılaştırdığımız “multi cultural” bir çalışmaya imza attık.

Master eğitimim sonrası Estonya Esiliiga-B takımlarından Vandra Vaprus ile anlaşıp Estonya’da antrenörlük kariyerimi devam ettirmek istedim, kısa dönem olan bu anlaşma sonrası, ikinci lig takımlarından Rapla JK ile masaya oturduk ve bana uzun dönem planlarından,oluşumlarından bahsettiler. Benim eğitim ve tecrübelerime olan yaklaşımları kulüpte bana vermek istedikleri görevlerden bahsettiler ve anlaşmayı olumlu olarak sonuçlandırdık.

Kulüp CEO’su Taavi Tüvist son derece mütevazi ve sevecen bir insan. Bana güvendiği için ona ayrıca teşekkür etmek isterim. Ayrıca Estonya milli takım seviyesinde yıllarca top oynamış ve şuan U18 takım sorumlusu olan Alo Bärengrub gibi bir isimle birlikte çalışmak, böyle bir oluşum ve ortamın içerisinde bulunmak, ayrıca burada ülkemin bir temsilcisi olmak büyük gurur.

3. ligde bulunan ikinci takımın teknik sorumluluğu yanı sıra iki tane alt yapı grubunda bu oluşuma en iyi katkıyı sağlamak için var gücümle çalışmaya devam ediyorum.

UEFA kurslarının yanı sıra, İngiltere Futbol Federasyonu yetenek seçimi “talent identification”, Portekiz futbol federasyonu denklik belgelerine sahibim. Ayrıca Barcelona gibi dünyaca ünlü bir takımın eğitimlerine katılıp dünyanın en iyi akademilerinden La Masia da antrenmanları takip etme fırsatım da oldu. İletişim becerisinin hayati önem taşıdığı bu yıllar sonucu kültürel farklılıkları anlamak adına iyi derecede İngilizce, orta düzey İspanyolca, Portekizce ve Estonca örendim ve öğrenmeye devam ediyorum.

Aynı zamanda akademik kariyerime burada doktora eğitimim ile devam edip; bilimin, bilginin gücü ile dünya futboluna iz bırakmak için çok çalışacağım. Umarım bir gün ülkeme de hizmet etme fırsatı bulurum -tüm olumsuzluklara rağmen!-.
Yazan. Hasan Sağlam

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.