Dolar 32,3759
Euro 35,0031
Altın 2.326,03
BİST 9.097,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 16°C
Parçalı Bulutlu
Trabzon
16°C
Parçalı Bulutlu
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 20°C




















KOBİ’LER VE GİRİŞİMCİLER AR-GE VE İNOVASYONU KONUŞMAK İÇİN BULUŞUYOR

KOBİ’LER VE GİRİŞİMCİLER AR-GE VE İNOVASYONU KONUŞMAK İÇİN BULUŞUYOR
11 Mart 2021 18:06
958
A+
A-

Hızla değişen küresel ekonomide yerini sağlamlaştırmayı amaçlayan KOBİ’ler ve girişimciler “rekabet için önce yenilik” diyor. Avrupa Birliği ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı eş-finansmanı ile yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklenen ve Türkiye’nin rekabet gücünü artırmayı hedefleyen projelerin faydalanıcıları 15-16 Mart günü Ankara’da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ile buluşuyor.

ANKARA

Avrupa Birliği – Türkiye Cumhuriyeti arasındaki mali işbirliği kapsamında işletmelerin ve KOBİ’lerin iç ve dış piyasada rekabet gücünü artırmayı amaçlayan Rekabetçi Sektörler Programı’nın Tanıtım Etkinliği 15-16 Mart’ta Ankara’da düzenleniyor. “Etkisi ve Ötesi” temasıyla gerçekleştirilecek etkinlikte programın ikinci döneminde destek alan projelerin faydalanıcıları iki gün boyunca uzmanlarla birlikte Programın ve projelerin ülke ekonomisine etkilerini ve önümüzdeki dönemde yapılacakları masaya yatıracak.

2007 yılında uygulanmaya başlanan ve iki dönemde yaklaşık 800 milyon Avro bütçe ile 87 projenin geliştirildiği Rekabetçi Sektörler Programının 2. dönem çalışmaları hızla devam ediyor. Bu kapsamda gerçekleştirilecek Tanıtım Etkinliğinde Türkiye’deki işletmelerin rekabet gücünü artırma yolları konuşulacak, teknolojik gelişmeler ışığında yol haritası oluşturulacak. Kovid-19 salgını sonrası daha da önemli hale gelen dijital dönüşüm, pandeminin getirdiği zorluklar ve bu zorluklarla başa çıkma yöntemleri de toplantıda ele alınacak konulardan biri olacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank toplantının ilk günü “Yenilik ve Teknoloji: Yeni zorluklar ve yeni projeler” başlıklı bir konuşma yapacak. Oturumlarda “Girişimciler ve KOBİ’ler, daha rekabetçi hale gelen dünyada ayakta kalmak için neler yapılmalı?” sorusunun cevapları aranacak.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut da toplantıda Avrupa’nın rekabet gücünü ve yenilikçiliğini anlatacak. Büyükelçi, Türkiye ile AB’nin sanayi ve teknoloji alanında yürüttüğü işbirliği üzerinde de duracak.

TUBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın tema konuşmasını yapacağı program, Türkiye’nin rekabet gücünün artırılması ve yenilik odaklı üretim kültürünün Türkiye’de yaygınlaştırılması için yürütülen projelerin uzmanlar tarafından tartışılacağı panellerle devam edecek.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME İÇİN AR-GE VE YEŞİL MUTABAKAT

Gazeteci Fırat Gazel’in başkanlığında gerçekleşecek ilk panel “Türkiye’de Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Büyüme” olacak. Panelde, Türkiye’deki Ar-Ge ve yenilikçilik ile enerji ve doğal kaynaklar alanında KOBİ’lerin ihtiyaçları ve rekabet avantajları tartışılacak.

Panel kapsamında Avrupa Birliği’nin 2050’ye kadar ekonomik büyümeyi kaynak bağımlılığından kurtaracak biçimde dönüştürme stratejisi olan Yeşil Mutabakat da ele alınacak. Bu çerçevede Türk girişimcilerinin ve KOBİ’lerinin rekabet güçlerini artırmak için neler yapmaları gerektiği, hangi enerji kaynaklarını nasıl kullanılabilecekleri ve ayrıca yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği de tartışılacak.

 

 

TASARIM, YENİLİK VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM ÜÇGENİNDE REKABET

Türkiye’de Rekabetçiliğin Artırılması için Projelerin ve Faaliyetlerin Desteklenmesi başlıklı panelde ise Tasarım, Ürün Geliştirme, Dijital Yenilik ve Yaratıcı Endüstriler konuşulacak. KOBİ’lerin rekabetçiliğinin dünyada hızla değişen trendler ekseninde tartışılacağı paneli Gazeteci Açıl Sezen yönetecek. “Yaratıcı Endüstrilerin Türkiye ve Avrupa’nın Geleceği için Önemi” başlığı, oturumun bir başka gündem maddesi olacak.

Tüm dünyayı saran, yeni çalışma ve yaşam biçimleri ortaya çıkaran Kovid-19 salgını ve her ülkede hissedilen iklim değişikliğinin sonuçları “yeni endüstri çağı”nı gündeme getirdi. Dijitalleşme, teknolojinin yoğun kullanımı ve yapay zeka yeni endüstri çağının belirleyicisi olurken, geleneksel sektörlerin dönüşümü kaçınılmaz hale geliyor. Bu çerçevede gerçekleşecek üçüncü panel, bugüne kadar büyümeyi üstlenen geleneksel sektörlerin nasıl daha inovatif hale getirilebileceği ve Üniversite-Sanayi işbirliklerinin yenilik politikalarına nasıl katkı sağlayacağı sorularına yanıt arayacak. Gazeteci Ahmed Arpat’ın yöneteceği panelde ayrıca yenilik ve rekabet edebilirlik için kurumsal kapasitenin artırılmasının yolları ve önemi de ele alınacak.

IPA’DA YENİ DÖNEM

İki gün sürecek olan toplantının ilk gününde Rekabetçi Sektörler Programının etkisine odaklanılırken, ikinci günde ise hazırlıklarına geçtiğimiz yıl başlanan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) üçüncü dönemi çerçevesi ve çalışmaları katılımcılara aktarılacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na proje sunan akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarından sanayiciler ve kamu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.