Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 19°C
Hafif Yağmurlu
Trabzon
19°C
Hafif Yağmurlu
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 23°C
Çar 23°C




















Cumhurbaşkanı Erdoğan: Düşük ve orta riskli illerde vaka

1 Mart 2021 20:32
859
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Düşük ve orta riskli illerde vaka

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar:

28 Şubat’ın 24’üncü yıl dönümü

28 Şubat, tıpkı 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül gibi milli iradeyi, milletin değerlerini hedef alan bir darbe girişimidir. 28 Şubat’ın ağır faturaları olmuştur, ekonomimizde derin yaralar açmıştır. On binlerce insanımız sırf inançlarından dolayı hukuksuzluğa uğramıştır. Tarih her türlü baskıya rağmen iradesine sahip çıkanlara ve vesayete selam duranları unutmadı, unutmayacaktır. Darbe şakşakçılığı yapanlar alınlarındaki o kara lekeyi asla silemeyecektir.

Milletimiz 28 Şubat sürecini sandığa gömmüş, yeni bir süreci başlatılmıştır.

Yeni anayasa çalışmaları

Yarın, İnsan Hakları Eylem Planımızı kamuoyu ile paylaşacağız. Bu planda 9 başlık yer alacak. Yeni anayasa teklifimiz İnsan Hakları Eylem Planı’nın çatısını oluşturuyor. Türkiye’yi ayağına vurulan darbe anayasası prangasından kurtarmak istiyoruz. Gelin ülkemizi darbe anayasalarına mahkumiyet utancından kurtaralım. Cumhuriyetimizin 100. yılını sivil bir anayasa ile karşılayalım.

Ekonomideki gelişmeler

Küresel ekonomi zorlu bir dönemden geçiyor. Büyük bir daralma, milyonlarca kişinin işsiz kalmasına, gelir dağılımında bozulmalara, ülkeler arasındaki gelişmişlik farklılıklarına sebep oldu. Bugün hala aşıya ulaşamayan 100’ün üzerinde ülke bulunuyor.

Yüzde 1,8 olarak gerçekleşen 2020 yılı büyüme oranımız izlediğimiz politikaların başarısının en somut örneğidir. Türkiye büyürken İngiltere yüzde 9,9, Almanya yüzde 4,9, Amerika yüzde 3,5 oranında küçüldü. 2021 yılında iyi bir başlangıç yapan ihracatımız şubat ayında yüzde 9,6 artışla 16 milyar doları aşmıştır. Bizim için asıl önemli olan toplumun tüm kesimlerine ulaşması ve istihdam oluşturmasıdır.

Her zaman söylüyorum biz kısa mesafe koşucusu değil, maraton koşucusuyuz. Hiçbir mücadeleden kaçmadığımız gibi her defasında kendi sınırlarımızı biraz daha zorlarız. Açıklayacağımız reformları kararlılıkla uygulayacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Türkiye salgın sonrası dönemin yükselen yıldızı olacak.

2021 bütçe açığı hedefimizi yüzde 4,3’ten yüzde 3,5’e indirdik.

Avrupa’daki İslamofobik saldırılar

Avrupa’da Müslümanlara yönelik saldırılar sıradan vakalar haline geldi. Avrupalı yöneticiler yüzleşmekten kaçsa da istatistikler tehdidi açıkça ortaya koymaktadır. Nefret suçları iki kat artmıştır. Sadece Almanya’da Müslümanlara yönelik 900’ün üzerinde saldırı oldu.

Kültürel ırkçılık Fransa başta olmak üzere birçok ülkede kurumsal ırkçılığa dönüşmüştür. Avrupa’da marjinal olan düşünceler siyasi partilerin söylemi haline gelmiştir. Özellikle Türkiye ve şahsıma yönelik husumet politikaları oluşturuluyor.

Geçtiğimiz hafta Fransız İçişleri Bakanı’nın katıldığı bir canlı yayında kim daha fazla İslam düşmanı yarışına girmesi Avrupa değerleri adına utanç vericidir.

Benzer tartışmaların diğer Avrupa ülkelerinde de yaşandığını biliyoruz. Bu tablodan çok ciddi rahatsızlık duyuyoruz. Batılı kurumların İslam düşmanlığı karşısında üç maymunu oynaması endişelerimizi artıyor. Batı medyası ırkçı teröristleri psikolojisi bozuk bireyler, saldırıları da adli suç olarak yansıtıyor. Türkiye olarak bu konularda daha aktif rol almakta kararlıyız. Avrupa’daki hiçbir vatandaşımızı yalnız bırakmadık, bırakmayacağız.

Koronavirüs tedbirleri

Salgının ülkemize sirayet etmesi ve tedbirler almamızın üzerinden yaklaşık bir yıl geçti. Süreç içinde aldığımız tedbirlerden etkilenen tüm kesimler için ilave destek paketleri oluşturduk. Bugün 9 milyonu bulan aşılama sayısıyla yüzde 10’u aşan oranla Türkiye ilk 5 ülke arasında yer almaktadır.

Bugün itibarıyla yeni kontrollü normalleşme sürecini başlatıyoruz. Türkiye büyük bir ülke olduğu için adımlarımızı kademeli olarak atmamız gerekiyor.

Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı çeşitli kriterlere göre illerimizi sınıflandırdı. İlleri mavi-sarı-turuncu-kırmızı diye sınıflandırdık. Tedbirlerin sıkılaştırılması veya gevşetilmesi kararı iyileşme veya kötüleşme durumuna göre verilecek.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.