Dolar 32,6067
Euro 34,7737
Altın 2.490,71
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 18°C
Az Bulutlu
Trabzon
18°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 19°C




















Uçak motoru havada alev alırsa ne olur?

ABD’de United Airlines’a ait bir yolcu uçağının sağ motoru önceki gün uçuş sırasında alev aldı. Motorun parçaları bölgedeki bir evin bahçesine düştü. Habertürk TV yayınına katılan TALPA Başkanı Hüseyin Murat Ersoy da, uçaklarda bu tür durumlara karşı hangi önlemler alındığını anlattı. Ersoy, büyük gövdeli uçakların ise 180 dakika tek motorla uçabileceğine dikkat çekti

Uçak motoru havada alev alırsa ne olur?
22 Şubat 2021 18:23
219
A+
A-

ABD’nin Colorado eyaletinde 231 yolcu ve 10 mürettebatın bulunduğu United Airlines’a ait Boeing 777-200 tipi yolcu uçağının sağ motoru, Denver Uluslararası Havaalanı’ndan kalktıktan kısa bir süre sonra alev aldı. Denver-Honolulu seferini yapan uçağın motor parçaları Broomfield bölgesindeki evlerin bahçesine düştü.

Pilotlar, uçağı güvenli bir şekilde havaalanına indirmeyi başardı. Yaşanan olayın ardından ise “Uçak motoru havada alev alırsa ne olur sorusu” tekrar gündeme geldi.

Habertürk TV yayınına katılan Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) Başkanı Hüseyin Murat Ersoy ise büyük gövdeli bir uçağın 180 dakika tek motorla uçabileceğini kaydetti.

Ersoy şunları kaydetti: “Motorlar çok yüksek devirde dönüyor ve bir çekim kuvveti oluşuyor. Bu esnada pervanelere bir cisim çarptığında yapısal hasar oluşabilir. Bir parçalanma meydana gelebilir.

Bu olayda da alınan bilgilere bir parçalanma ve hasar söz konusu. Patlamayla beraber motorda parçalanma gerçekleşiyor.

Bizler bu tür senaryolara karşı yılda 2 defa eğitim alıyoruz. En kötü senaryo olarak motorun tamamen kopup gitmesi üzerinde de eğitim alıyoruz. Bu durumda uçak tek motorla da uçabilir. Normal şartlarda tıpkı bu uçakta da olduğu gibi tek motorla Boeing 777 tipi uçaklarda 180 dakika havada kalınabilir. Kıtalar arasında okyanus üzerinde de bu süre ve mesafeye uygun şekilde inilebilen alanlar oluyor.”

24 SAATGÜNÜN ÖZETİ

24 saat

24 saat günün önemli haberleri ve gelişmeleri
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.