Dolar 32,5340
Euro 34,9280
Altın 2.439,99
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 23°C
Hafif Yağmurlu
Trabzon
23°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C




















VALİ PEHLİVAN: “KORONAVİRÜSLE MÜCADELEDE BUNDAN SONRAKİ SÜRECİ DAHA DA ARTAN BİR HASSASİYETLE TAKİP”

ŞIRNAK CİZRE İŞ ADAMA YURTHABER 61 Köşe yazar Milliyetçi Şırnak Cizre temsılcısı Gercek haberin haber bizim işimiz 81 bir ilde Trabzonspor Taraftarı Gercek Mıllıyetcı Vatansever
18 Şubat 2021 21:08
8.958
A+
A-

VALİ PEHLİVAN: “KORONAVİRÜSLE MÜCADELEDE BUNDAN SONRAKİ SÜRECİ DAHA DA ARTAN BİR HASSASİYETLE TAKİP”

Sağlık Bakanlığımız, İllere göre 8-14 Şubat 2021 haftalık koronavirüs vaka verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, vaka sayısının nüfusa oranla en düşük olduğu şehir 100 bin kişide 7,82 oranla Şırnak İlimiz oldu.

Koronavirüsle mücadelede yakalanan bu başarı hususunda basın mensupları tarafından sorulan sorular üzerine konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Valimiz Ali Hamza Pehlivan;

“Bilindiği üzere Koronavirüs bir yılı aşkın bir süredir tüm dünyada ve aynı şekilde ülkemizde de geçtiğimiz yıl Mart ayından itibaren etkisini hissettiren bir virüs salgını. Pandemi ilan edilmek suretiyle başlayan koronavirüsle yoğun mücadele devam ediyor. Bu mücadele Ülkemiz genelinde Sayın Cumhurbaşkanımızın himaye ve talimatları, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tavsiyeleri ve bu doğrultuda yayımlanan İçişleri Bakanlığı Genelgeleriyle bütün yurt genelinde verilen mücadelelerle bugünlere gelindi.
Şırnak olarak biz de Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında toplanan kabine sonrası yapılan açıklamalar ve devamında yayımlanan İçişleri Bakanlığımızın genelgelerini yakından takip ederek sık sık pandemi toplantıları gerçekleştirdik. Yayımlanan genelgeler doğrultusunda zaman kaybetmeden İl ve İlçe Hıfzıssıhha Kurulu Toplantılarımızı gerçekleştirdik,kararlar aldık, uygulamaya koyduk ve yakından takip ettik. Sürecin en başından itibaren hep alanda olmaya çalıştık. Bu konudaki verilen mücadelede en ön safta yer alan başta sağlık çalışanlarımızın, beraberinde bütün ilgili kurum ve kuruluşlarımızın, kolluk birimlerimizin bu çalışmalarını Valilik olarak himaye ettik, İlçelerimizde de Kaymakamlarımız bu çalışmalara sahip çıktı. Belediyelerimiz,sivil toplum teşkilatlarımız ve vatandaşlarımızla birlikte yoğun bir mücadele ortaya koyduk.

İlimiz bir serhat ili, sınır şehridir. İlimiz dâhilinde Habur gibi Türkiye’nin en işlek kapılarından biri bulunuyor. Sürecin en başında günde yaklaşık 2 bin aracın giriş çıkış yaptığı bu kapımızda erken vakitte Sahra Hastanelerimizi kurduk, sağlık ekiplerimizi konuşlandırdık. Devamında İçişleri Bakanlığımız ve Ticaret Bakanlığımızın destekleriyle temassız ticaret adı altında bir uygulama başlattık. Bu uygulama giriş yapan şoförlerin başka bir şoförle değişmesi, dönüşte araçlarını teslim almadan muhakkak dezenfeksiyon işlemlerinin yapılmasını kapsıyordu. Bu konuda ihracatçılarımız da bize destek sağladı. Bununla birlikte Mart ayından itibaren ülke genelinde olduğu gibi İlimizde de yurtları devreye soktuk, izolasyon çalışmaları başlattık. İzne giden kamu personelin, mesai arkadaşlarıyla temasını engellemeye çalıştık. Askeri birliklerin yoğun olduğu bir vilayetteyiz. Birliklerimizde sağlık taramaları yaptık, temasın olmaması, izolasyonun sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesi için sağlık ekiplerimiz marifetiyle etkin takiplerimiz oldu.

Bu süreçte filyasyon ekipleri çok aktif görev yaptı. Sağlık çalışanlarımızdan oluşan ekiplerimizin birçoğunda doktor da bulundurduk. Yüze yakın filyasyon ekibimiz vardı. Saha denetimlerinde bizzat ben, Sağlık Müdürümüz, ilgili kurum temsilcileri, kolluk birimlerimiz, ilçelerde Kaymakamlarımız,mobil ekiplerimiz ile dükkân dükkân, çarşı pazar gezmek,mahalle,köy,mezra ve hatta ev ev ziyaret etmek suretiyle denetimleri çok sıkı tutmaya çalıştık.

Malumunuz birkaç aydır hafta sonu sokağa çakma kısıtlamaları uygulanıyor. Bu uygulamaların vaka sayısının düşmesinde çok faydası oldu. Kısıtlamanın olduğu hafta sonları da ekiplerimiz sürekli sahada oldu. Örneğin geçen hafta sonu sağlık ekipleri, kolluk birimleri, zabıta ve diğer kurumlar ve Kızılay gibi kamu yararına çalışan dernek gönüllüleri ile birlikte 170’in üzerinde ekibimiz, bine yakın denetim elemanı sahadaydı.
Bildiğiniz gibi İçişleri Bakanlığımızın genelgesiyle Vefa Sosyal Destek grupları kurulmuştu. Bu gruplarda 3 binin üzerinde kamu görevlisi ve kamu yararına çalışan dernek ve sivil toplum gönüllüleri yer aldı. Bu gruplarımız özellikle sokağa çıkma kısıtlaması olan günlerde vatandaşlarımızla birebir ilgilendiler.

Süreç içerisinde dönemsel yükselmeler yaşadık. Geçtiğimiz sene Mayıs-Haziran itibariyle Cizre İlçemizde yükselme vardı. Orada çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Sahada filyasyon ekiplerimiz, denetim ekiplerimiz vardı. Ayrıca mahalle ekipleri kurmak suretiyle muhtarlarımızı da dâhil ederek yakın takipler başlattık. Apartman, sokak, mahalle karantinalarımız oldu. Ardından nüfusun yoğun olduğu Silopi ilçemizde ve devamında Merkezde aynı hareketliliği yaşayınca aynı takip yöntemini buralarda da uygulayarak vaka sayılarını belirli bir rakamın altında tutmayı başardık.

Sürecin başından itibaren çok şükür hastane imkânlarımızı çok zorlayan bir durumla karşı karşıya kalmadık. Ülkemiz genelinde uygulanan kısıtlamaların da vakaların düşüşünde elbetteki çok faydası oldu. Sayın Sağlık Bakanımız tarafından açıklanan son rakamlara göre 100 binde 7.8 ortalamayla Türkiye’de en az vaka olan İl olduk. Biz bu açıklamanın hemen akabinde arkadaşlarla toplanarak bundan sonra sorumluluğun çok daha arttığını söyledik. Ziyadesiyle düşen bu rakamların tekrar yükselmemesi için rehavete kapılmadan daha fazla gayret sarf etmemiz, artan hassasiyetle süreci takip etmemiz gerektiğini belirttik. Daha fazla denetim yapmaya ve vatandaşlarımızı özellikle maske, mesafe, hijyen konusunda bilgilendirmeye, bilinçlendirmeye, yönlendirmeye, hatırlatmalarda bulunmaya devam etmemiz gerektiğine inanıyoruz. Dün de sahadaydık, bugün yine sahadayız,yarın da olacağız. Her gittiğimiz yerde açıklanan bu verilerden vatandaşımızın memnuniyetini duyuyoruz,görüyoruz ama hemen akabinde, lütfen daha da artan bir duyarlılıkla bundan sonraki süreci hep birlikte takip edelim diyoruz.

Hafta başı köy ve beldelerimizde okullarımızı yüz yüze eğitime açtık. 438 okulumuzda yaklaşık 43 bin öğrencimiz yüz yüze eğitime başladı. Öğretmenlerimiz tatildeydi, geldi. İnşallah 1 Marttan itibaren de 8 ve 12. Sınıflarda haftanın belirli günleri yüz yüze eğitimi başlatacağız. Tamamını başlatabilmemiz,kapalı olan işletmeleri tekrar açabilmemiz için bu hassasiyeti muhakkak sürdürmemiz gerekiyor.

Ben bu vesileyle Koronavirüs ile mücadele sürecindeki özverili çalışmalarından dolayı başta sağlık çalışanlarımıza, kolluk birimlerimize, Belediyelerimize, ilgili kurum ve kuruluşlarımızın idareci ve personellerine, katkı sağlayan kamu yararına çalışan dernek ve sivil toplum gönüllülerimize, hayırseverlerimize, kurallara uymak konusunda duyarlılık gösteren vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum.
Başta Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları olmak üzere Sağlık Bakanlığımızız Bilim Kurulu tavsiyeleri ve İçişleri Bakanlığımızın Genelgeleri doğrultusunda bütün bu çalışmaları yürüttük. Bundan sonra da etkin bir şekilde çalışmaları denetimleri takip ederek işbirliği ve koordinasyon içinde çalışmaya devam edeceğiz ve inşallah vakaların daha da aşağı seviyelere düşürmek için gayret sarf edeceğiz.“ dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.