Dolar 32,5346
Euro 34,9863
Altın 2.440,42
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 23°C
Hafif Yağmurlu
Trabzon
23°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C




















PANDEMİ SÜRECİNDE UZAKTAN EĞİTİM

17 Şubat 2021 14:43
3.060
A+
A-

Covid-19 pandemisiyle birlikte diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de eğitimlere ara verildi ve uzaktan eğitim olarak bilinen online eğitime geçildi.

Salgının hızla yayılması okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve yüksek öğrenim veren kurumların kapatılmasına ve uzaktan eğitime geçilmesine neden oldu.

Online eğitim süreci, başlangıçta aileleri çok endişelendirse de, teknolojinin hızla ilerlemesi ve internet kullanımının yaygınlaşması, ailelerin ve öğrencilerin bu sürece uyumunu kolaylaştırdı.

Öte yandan kırsal kesimde yaşayan ve internet erişiminde sorun yaşayan öğrenciler için uzaktan eğitim hala sorun olmaya devam etmekte ve eğitimde “Fırsat Eşitliği İlkesi” ihlaline neden olmaktadır.
Uzaktan eğitimin yüz yüze eğitime göre sınırlılıkları olsa da, öğrencilerin hızla gelişen teknoloji çağına ayak uydurmalarına önemli derecede katkıda bulunduğuda gözardı edilmemelidir.

Uzaktan Eğitimin Zorlukları Nelerdir?
Motivasyon eksikliği, odaklanamama, sosyalleşme ve kendini ifade edebilme korkusu, konsantrasyon eksikliği, kaygı, bulunduğu yerde sabit kalamama ve dikkat eksikliği sorunların başında gelmektedir.
Özellikle okul öncesi ve ilköğretim düzeyindeki öğrencilerin yaşları itibariyle bu süreçte daha çok zorlandıkları görülmektedir.Bu noktada öğretmen, öğrenci ve ailelerden oluşan üçlü saç ayağı dediğimiz eğitimde işbirlikçi yaklaşım devreye girmektedir. Ayaklardan birinin eksikliği eğitimden alınan verimi düşürecektir.

Uzaktan Eğitimde Öneriler
Öğretmenler; dersi önceden planlamalı, görseller ile desteklemeli, sözlü ve sözsüz uyaranları kullanmalı, dersin hakimiyetini kendinde tutmalı ve  öğrencilerin aktif katılımını sağlayacak etkinliklere yer vermelidir.

Aileler ise pandemi sürecinde evde kalan çocukları için daha özverili olmalı, günü planlanmalı ve onları aktif olabilecekleri etkinliklere maruz bırakmalıdırlar.

Öğretmen ve ailelerin yanı sıra, öğrenmenin tam ve etkili bir şekilde gerçekleşebilmesi için asıl sorumluluk öğrencide olmalıdır.

Öğrenciler; günü planlamalı, çalışma saatlerini belirlemeli, çalışma ortamını uygun hale getirmeli, motivasyon ve dikkat eksikliğine neden olacak faktörleri ortadan kaldırmalıdırlar.
Günlük ya da haftalık planlar bu süreci daha verimli geçirmelerine olanak sağlayabilir.

Sürekli ve uzun süreli çalışmak yerine planlı,ara verilerek ve düzenli çalışmak eksiksiz ve kalıcı öğrenmenin sağlanabilmesi için daha yararlıdır.
Uzaktan eğitimin sınırlılıklarını dikkate alarak, pandemi sürecinin olumsuz etkilerini en aza indirmeyi hedeflemek daha doğru olacaktır.

Covid-19 salgınının en kısa sürede bitmesini, öğrencilerin yüzyüze eğitime, öğretmenlerine ve arkadaşlarına kavuşmalarını temenni ediyoruz.

Eğitim karanlıktan aydınlığa olan bir harekettir ve bir ülkenin geleceği; o ülke insanlarının alacağı eğitime bağlıdır.
Unutmayalım ki;
Eğitim Ertelenemez…

Ayfer M.BULUT, 17.02. 2021

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.