Dolar 32,4933
Euro 34,7433
Altın 2.421,74
BİST 9.673,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 28°C
Az Bulutlu
Trabzon
28°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 18°C
Cts 18°C
Paz 18°C




















TARIHIME DOKUNMA KALANAS CAMİİ İLE İLGİLİ..

14 Şubat 2021 11:01
722
A+
A-
Söz konusu olayla ilgili şahsen köydeyken malumat sahibi oldum. Meseleye ilk olarak Aziz Okutan vesilesiyle muttali oldum. Duyarlılığından dolayı kendisine buradan teşekkür ediyorum. Ama çok üzüldüğümü belirtmeliyim.
Kültürel mirasımızı, böylesine sanat şahikası bir camiyi, böylesine tarihsel bir birikimi üç-beş kişinin keyfî ihtiras ve cahilane menfaatlerine kurban etmek nasıl bir akıldır arkadaş? Evvelâ biri bunu izah etsin de anlayalım.. !
Böylesine cahilane bir düşünce Kalanas Camii’nin mehabetine, saygınlığına, manevi dokusuna, tarihsel geçmişindeki ilim ve irfan ocağı olma özelliğine hiç yakışıyor mu ? Bu nasıl kaba, insafsız ve hoyratça bir düşüncedir..? Kınıyorum!OfBölümlü Kalanas Camı
Tarihî kayıtlara göre 1817 yılında inşa edildiğini öğrendiğimiz 204 yıllık muhteşem bir caminin önüne, bahçesine, müştemilatına ya da haziresine adı ve amacı ne olursa olsun ucube bir inşaat dikerek onun gerçek tarihî silüetini küçücük menfaatler yüzünden perdelemek, ya da buna sessiz kalmak, o camiden güzeran edip geçmiş, anılar, hatıralar, hayırlar ile ilim ve irfan bırakmış bütün yaşayan, ve ahirete irtihal eden zevata en azından bir ihanet, bir hakaret bir saygısızlık değil midir? Bu, akla ziyan bir akıl tutulması değilse nedir..?
Devletin kurum ve arşivlerinde kayıtlı ve koruma altına alınan, Üniversitelerindeki akademisyenlerin çalışmalarına dahi tez konusu olmuş ve 19.yy. ahşap oyma sanatının en nadide ve muhteşem eserlerinden biri olan Kalanas Camii’nin ehemmiyetini anlamak, bu manevi ve kültürel mirası korumak asla menfaat, çıkar, hatır, gönül ve akrabalık taassubu ile değerlendirilemez/değerlendirilmemelidir. Babamız olsa karşı çıkmak hem dinî hem de vicdanî bir sorumluluk gereğidir.
Caminin mana ve ehemmiyetini aşağıdaki linkten bakabilirsiniz.
Buraya şayet varsa bir inşaat yapmayı düşünenleri kınıyor, her türlü yasal ve hukukî girişimlerin yapıldığını/yapılacağını buradan ilan ediyor, ve önce Allah’a, sonrada bütün köy halkına şikayet ediyorum..
Selam ve dua ile..HB KAYNAĞI NIHAT OKUTAN
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.