Dolar 32,3732
Euro 34,9930
Altın 2.325,61
BİST 9.089,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 16°C
Parçalı Bulutlu
Trabzon
16°C
Parçalı Bulutlu
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 20°C




















Şehir Stresi Cinsel İşlev Bozukluğuna Neden Oluyor!

Şehirde yaşamanın yarattığı stresin gündelik hayatta birçok soruna yol açtığını söyleyen Dr. Özcan Kılıç O. Kafalı, “Cinsel işlev bozukluklarının nedeni bedensel (organik) olabileceği gibi, psikolojik de olabilir” dedi, önemli bilgiler verdi.

Şehir Stresi Cinsel İşlev Bozukluğuna Neden Oluyor!
13 Şubat 2021 14:03
213
A+
A-

Cinsel işlev bozukluklarının nedeni bedensel (organik) olabileceği gibi, psikolojik de olabilir. Bazen de bedensel hastalıklar veya bazı ilaçların (astım, tansiyon ve mide sorunlarında kullanılan ilaçlar gibi) kullanımı sonrasında ortaya çıkan cinsel işlev bozuklukları, stresle tetiklenen psikolojik sorunların eklenmesiyle daha da karmaşık bir hal alabilir.

Doğuştan getirilen özellikler, yetişme koşulları, ailenin tutumu ve cinselliğe bakışı, eğitim, yaşanan psikolojik travmalar ve stres sağlıklı cinselliği etkiler. Ayrıca cinsellikle ilgili eksik ve yanlış bilgiler, abartılı beklentiler, eşler arasındaki iletişim sorunları da cinsel işlev bozukluklarına zemin hazırlar.

Her üç kişiden birinde cinsel sorun görülüyor

Sanıldığının aksine cinsel sorunlar oldukça sıktır. Yapılan çalışmalar her üç kişiden birinin yaşamları boyunca cinsel işlev bozukluğu tanı kriterlerini karşılayan bir durumla karşılaştığını göstermektedir. Toplumumuzda psikiyatri polikliniklerine başvuru nedeni olarak en sık görülen cinsel bozukluklar; sertleşme sorunları, erken boşalma, orgazm bozuklukları ve vajinismustur. Ekonomik sorunlar, bir yakının hastalığı veya yas süreci gibi kişide sıkıntı ve üzüntü yaratan olaylar ya da hayati önemi olan sorunlar cinsel isteği azaltabilir.

Şehir stresi cinsel işlev bozukluğunu tetikliyor

Büyük şehirlerde yaşamanın getirdiği stres cinsel işlev bozukluğuna neden olabiliyor. Kentsel hayatın bir parçası olabilen kronik stres de cinselliğinizi etkiliyor olabilir. Akut stres kolayca fark edilebilirken, kronik stres sinsice yerleşmiş olabilir. Böyle durumlarda salgılanan stres hormonları birçok organ sistemini etkiler, çeşitli bedensel ve cinsel işlev bozukluğunu da içeren ruhsal bozukluklara neden olurlar. Kronik stres depresyon ve anksiyete bozuklukları gibi birçok psikiyatrik bozukluğa yol açabilir. Fakat sadece cinselliğinizi de etkilemiş olabilir. Peki, kronik stresin yol açtığı cinsel işlev bozukluğunu nasıl ayırt edebiliriz? Kronik stres göstergeleri olan bazı belirtiler cinsel işlev bozukluğunuzdan önce veya benzer zamanlarda başladıysa bunları dikkatte almalısınız.

Bu sorunları eşiniz veya yakın arkadaşlarınızla paylaşın

Bir süredir devam eden ancak dikkatinizi verdiğinizde ancak sonradan fark edebildiğiniz belirtileri gözleyin. İletişim kurmada isteksizlik, Sosyal ortamlardan kaçınma, Uyku ve yemek alışkanlığında değişiklik, Motivasyonda düşme, Konsantrasyon bozukluğu, Çabuk öfkelenme veya tahammülsüzlük, Şiddetli olmayan baş ağrısı, Bedensel gerginlik hissi ve Artmış sigara ve alkol tüketimi gibi belirtilerinden bir veya birkaçı birlikte olabilir.

Herkes için kronik stres kaynakları farklıdır. Her bozuklukta olduğu gibi öncelikle yapılabiliyorsa nedenin tespit edilerek ortadan kaldırılması önemlidir. Nedeni kısa vadede ortadan kaldıramıyorsanız sorunlarınıza farklı bakış açılarından bakmayı deneyin. Bu sorunları eşiniz veya yakın arkadaşlarınızla paylaşın. Neye ihtiyacınız olduğunu anlayın ve ihtiyaçlarınızın karşılanması için küçük adımlar atın.

Hobilerinize ve yakınlarınıza zaman ayırın. Ayrıca mümkünse açık havada ve düzenli olarak yapılan egzersiz de size iyi gelebilir. Uyku ve yemek düzenini yeniden sağlamaya çalışın. Ayrıca nefes ve gevşeme egzersizleri sizi rahatlatmaya yardımcı olacaktır. Bütün bunlara rağmen stresle mücadelede zorlanıyorsanız ve cinsel işlev bozukluğunuz devam ediyorsa bir uzmana başvurmaktan kaçınmayın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.